Primeur: zes vrouwelijke scheidsrechters aangeduid voor WK in Qatar

 do 19 mei 2022 15:46
Stéphanie Frappart (midden) is een van de geselecteerde hoofdscheidsrechters voor het WK.
Stéphanie Frappart (midden) is een van de geselecteerde hoofdscheidsrechters voor het WK.

De FIFA heeft de selectie met scheidsrechters voor het WK van komende winter bekendgemaakt. Voor de eerste keer in de voetbalgeschiedenis zijn daar vrouwen bij: zes om precies te zijn. Van Belgische scheidsrechters is opnieuw geen spoor op de lijst. 

36 scheidsrechters, 69 grensrechters en 24 videorefs kregen vandaag het gelukkige nieuws dat ze geselecteerd zijn om het WK in Qatar in goede banen te leiden. 

 

Onder hen zijn er drie vrouwelijke hoofdscheidsrechters: de Française Stéphanie Frappart, de Rwandese Salima Mukansanga en de Japanse Yoshimi Yamashita. Ook drie vrouwelijke grensrechters mogen mee.

 

De voorzitter van de scheidsrechtercommissie Pierluigi Collina was opgetogen om het nieuws bekend te maken. "We zijn heel blij dat we voor het eerst in de historie vrouwelijke scheidsrechters kunnen selecteren. Zo benadrukken we dat voor ons kwaliteit telt en niet iemands geslacht", zei hij.

 

Ons eigen landje kent opnieuw geen vertegenwoordiging bij de WK-scheidsrechters. Het is intussen van 2010 geleden dat een Belgische ref floot op een WK. Frank De Bleeckere leidde toen drie wedstrijden in Zuid-Afrika.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.