Ga naar de inhoud

Human Rights Watch veroordeelt uitspraken Infantino: "Waardigheid? Moderne slavernij"

Zes maanden voor de start van het WK voetbal in Qatar zou de Wereldvoetbalbond FIFA er beter aan doen zijn verantwoordelijkheden op het vlak van mensenrechten te nemen, in plaats van de lelijke arbeidsomstandigheden achter 'het mooie voetbalspel'  te verdoezelen, zo klinkt het woensdag in een persmededeling van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), daags na de omstreden uitlatingen van FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

Gianni Infantino stelde dinsdag tijdens een congres in Los Angeles dat de werken aan de stadions voor het WK in Qatar de buitenlandse gastarbeiders "waardigheid" en "trots" bezorgd hebben. 

 

Nochtans bleek uit eerder onderzoek van de Britse krant The Guardian dat meer dan 6.000 mensen zijn omgekomen bij de bouw van de stadions, vanwege de slechte werkomstandigheden voor de arbeidsmigranten.

 

"Volgens zijn eigen statuten heeft de FIFA de verantwoordelijkheid om te verzekeren dat het gastland voldoet aan de basisreglementering op het vlak van mensenrechten", klinkt het in de mededeling. 

 

"Miljoenen arbeidsmigranten hebben in Qatar geen waardigheid en trots gevonden, maar werden daarentegen het slachtoffer van zwaar misbruik, in sommige gevallen zelfs een vorm van moderne slavernij."

 

"Die misbruiken, uitvloeisels van het Kafalasysteem, waren al gedocumenteerd en bekend toen de FIFA het WK in 2010 aan Qatar toewees. Waardigheid en trots in arbeid kan bereikt worden met eerlijk loon, en veilige werk- en leefomstandigheden."

 

"In werkelijkheid hebben de arbeiders in Qatar een tewerkstellingsvergoeding moeten betalen aan de werkgevers, hetgeen in vele gevallen jaren kan duren om terug te betalen."

 

"Daarnaast werden zij geconfronteerd met maanden van achterstallig loon, onveilige werkomstandigheden en slechte woonaccomodatie. Dat heeft in totaal tot 6.000 overlijdens geleid."