Ga naar de inhoud

Topsportdirecteur geeft advies aan beginners: "Iedereen die beetje fit is, kan het ijs op"

 vr 25 februari 2022 09:01
" "
Jeroen Straathof, topsportdirecteur Vlaamse SchaatsUnie, is een Nederlander, ex-wereldkampioen en olympiër.

Hanne Desmet maakte in Peking letterlijk én figuurlijk reclame voor de shorttracksport. De bronzen medaille van de Winterspelen zette dat om in tips en tricks voor de Sporza-surfer. Topsportdirecteur Jeroen Straathof van de Vlaamse SchaatsUnie geeft nog wat meer uitleg over hoe mensen kunnen beginnen te schaatsen. 

Hanne Desmet schaatste 3 A-finales in de olympische shorttrackcompetitie, goed voor een 5e (500m), 4e (1.500m) en 3e (1.000m) plaats. Ze leerde België shorttrack, snelschaatsen op een piste van 111 meter, kennen.

Ook Bart Swings, met zijn gouden medaille op de massastart op de lange baan, en Loena Hendrick, als 8e in het kunstschaatsen hebben de schaatssport in the picture gezet.

Straathof: "De mensen hebben nu gezien hoe gaaf deze sport kan zijn, of het nou kunstschaatsen, langebaanschaatsen of shorttrack is. De mensen kunnen gewoon gaan kijken op ijsschaatsen.be. Dat is een soort van platform waar alle ijsbanen van Vlaanderen en België opstaan."

"Daarnaast zijn er ook veel clubs waar je kan beginnen te schaatsen. Dat kan van heel klein, maar ook volwassenen kunnen er terecht. Er zijn publieke uren, waar je gewoon een kaartje aan de kassa kan kopen."

Het advies van de Nederlander, zelf ex-wereldkampioen en olympiër: "Ga eerst gewoon lekker schaatsen. En als je dat leuk vindt, klop dan aan bij een van de clubs om het nog beter te leren."

Mijn advies: ga eerst lekker schaatsen en als je dat leuk vindt, klop dan aan bij een van de clubs om het beter te leren.

"Iedereen die een beetje fysiek fit is, kan op het ijs"

  • Welke kwaliteiten heeft iemand nodig om uit de voeten te kunnen met schaatsen? "Eigenlijk kan iedereen het", legt Straathof uit. "Maar je moet wel een beetje fysiek fit zijn om even in die diepe kniehoek te gaan zitten of wat goeie armbewegingen te hebben. Iedereen die een klein beetje fysiek fit is, kan op het ijs."
  • Hoe weet ik wat me het beste ligt: kunstschaatsen, shorttrack of langebaan?
    "Dat weet je zelf wel het best, meen ik. Mensen die aan kunstschaatsen doen, vinden het artistieke ook leuk. Wie snel schaatsen leuk vindt, vindt het gaaf om hard te rijden." 
  • Welk materiaal heb je nodig en wat kost het?
    "Schaatsen zoals die van Bart Swings of Hanne Desmet hoeft echt niet. Bij de publieke beurten kan je schaatsen huren voor enkele euro's. Je kan dan uitproberen wat het best bij je past: kunstschaatsen of ijshockeyschaatsen."
  • Neemt de bond ook initiatieven?
    "Jazeker. Zo gaan er al scholen naar ijsbanen voor initiaties. Het is een leuke invulling van de turnlessen voor scholen." 
Lees ook: