Ga naar de inhoud

Alexia Putellas, de Gouden Bal die Camp Nou doet vollopen, maar niet gespaard bleef door het lot

 ma 17 oktober 2022 21:35

Een koningin die nog een jaartje langer op haar troon blijft zitten. Alexia Putellas (28) volgde zichzelf maandagavond op als winnares van de Gouden Bal. De leading lady zette met Barcelona haar veroveringstocht van het vrouwenvoetbal voort, maar zag de kers op de taart ontsnappen door een zware blessure. Een portret.

Rond Camp Nou zijn niet langer alleen shirtjes met de opdruk "Lewandowski", "Pedri" of zelfs nog steeds "Messi" te bespeuren. Steeds vaker duikt ook "Alexia" op.

 

Alexia Putellas Seguras veroverde de voorbije harten in Barcelona als exponent van het dominante vrouwenelftal. Vorig jaar resulteerde dat voor FC Barcelona in een unieke treble: de Spaanse titel, een Spaanse beker en de Champions-League-trofee als kers op de taart.


Het aandeel van Putellas: 26 doelpunten in 42 wedstrijden. En dus was een eerste Gouden Bal een formaliteit.

 

Dit jaar was dat ondanks een nieuw droomseizoen van Barça - met 34 goals in 2022 en een ongeslagen seizoen - veel minder evident.

 

Net voor het absolute hoogtepunt van het vrouwenvoetbalseizoen sloeg het noodlot namelijk toe. De Spaanse scheurde net voor het EK in Engeland de kruisbanden in haar knie.

 

Vandaar de tranen toen ze in Parijs haar tweede Gouden Bal in ontvangst nam.

"Blauwe plekken op de speelplaats"

Alexia Putellas leerde al vroeg de kneepjes van het vak door het op de speelplaats van de lagere school op te nemen tegen de jongens, maar al snel sloot ze zich aan bij CE Sabadell, een club uit de buitenwijken van Barcelona.

"Mijn moeder was het beu dat ik altijd thuiskwam van school met gekneusde benen vol blauwe plekken. Daarom schreef ze me in bij een club, zodat ik zou stoppen met voetballen tijdens schooltijd", vertelt Putellas over haar eerste stapjes in het voetbal.

Het talent van Putellas wordt al snel opgemerkt door haar droomclub FC Barcelona, ook al had ze op haar 12e nooit durven te dromen van een echte voetbalcarrière. "Bij Barcelona werd het wel serieus, maar aan een leven als prof dacht ik op dat moment nog helemaal niet", klinkt het.

Na amper een jaartje in La Masia, de befaamde jeugdacademie van de Blaugrana, verhuist Putellas naar stadsrivaal Espanyol. Daar breekt ze op 16-jarige leeftijd door in het eerste elftal. Na een tussenstop bij Levante keert ze in 2012 door de grote poort terug naar FC Barcelona.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Putellas leidt Barcelona naar de top

Bij Barcelona groeide de ster van Alexia Putellas gestaag. In 2013 werd ze voor het eerst geselecteerd voor de Spaanse nationale ploeg, waar ze inmiddels met 92 caps recordinternational is.

Samen met de opmars van Putellas klom ook Barcelona mondjesmaat naar de top van het vrouwenvoetbal. Met Alexia als draaischijf op het middenveld veroverde het team de voorbije jaren 5 titels, 6 Spaanse bekers en de Champions League.

 

Voor topaffiches tegen Real Madrid en in de Champions League loopt Camp Nou zowaar vol. Vele toeschouwers komen speciaal om de fluwelen linkervoet van Putellas te aanschouwen.

 

Wees dus maar zeker dat ze - eenmaal hersteld van die spijtige blessure - nog gretiger zal terugkeren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook: