Geduw en getrek in de zestien hebben toch weer voor wat discussie gezorgd in de Jupiler Pro League. Anderlecht-speler Jan-Carlo Simic ontsnapte zondag, een dag eerder werd een goal van Union wel afgekeurd voor een aanvallende fout. Extra Time wikt en weegt de twee fases. "Het helpt als iemand misbaar maakt naar de scheidsrechter", zag Peter Vandenbempt.
Er gaat geen hoekschop meer voorbij zonder stevige duels in de zestien. Kijk maar naar Arsenal, dat zo van corners een wapen heeft gemaakt in de Premier League.
Ook in onze vaderlandse competitie zie je het vaak. Zo had de gelijkmaker van Anderlecht-speler César Huerta afgekeurd kunnen worden zondagavond. Niet hij, maar ploegmaat Jan-Carlo Simic hield Genk-speler Patrik Hrosovsky stevig vast.
"Het doelpunt had altijd afgekeurd moeten worden", vindt Filip Joos. "Wat Simic met Hrosovsky doet, is niet gewoon afblokken."
Analist Frank Boeckx treedt bij. "Nee, het is naar de man lopen. Hij vertrekt en kijkt niet naar de bal. Hij komt in de eerste zone uitblokken, waar Huerta uitkomt."
De positie waaruit hij vertrekt, zegt dat hij niet gaat om te koppen.
"Het is natuurlijk altijd die marges opzoeken", gaat Boeckx verder. "De positie waaruit hij vertrekt, zegt alles. Hij gaat niet om te koppen."
Het panel valt ook nog iets anders op: de spelers van KRC Genk maakten geen misbaar. "De persoonlijkheid van Hrosovsky kennende, denk ik dat als hij echt dat gevoel heeft, dat hij gaat zeggen: ik wil een VAR-check. Het is een heel brave jongen", zegt Wesley Sonck.
Misbaar was er een dag eerder wel, in het duel tussen KAA Gent en Union. Bij 0-3 scoorde Promise David voor de bezoekers, maar de ref keurde het doelpunt af.
Gent-keeper Tom Vandenberghe wordt even opgehouden en na even aarzelen grijpt de scheidsrechter in. "Hier gaat de doelman even op zijn knieën, waardoor er naar gekeken wordt en waardoor ze gaan ingrijpen", denkt Frank Boeckx.
Als het erom gaat, creëer je wel een probleem natuurlijk.
"Ingrijpen is ook makkelijker bij 0-3", vindt Boeckx. Gastheer Filip Joos vult aan. "Stel je voor dat dit soort doelpunt wordt gemaakt in Club Brugge - Genk bij 0-0. Dan heb je toch de poppen aan het dansen?"
"Dan gaat de VAR iets meer tijd nemen en het beter bespreken. Nu ging het heel snel", vermoedt Boeckx.
Alle tafelgasten vinden dat het doelpunt onterecht is afgekeurd. "Dan is dit toch een clear error?", vraagt de ex-doelman zich af. "Als we allemaal akkoord zijn dat het geen fout is.
Volgens Wesley Sonck zou zo'n fase nog voor stevige discussies kunnen zorgen. "Die ploegen stonden al (ruim) voor, dan telt dat ook niet meer. Dan gaat het allemaal heel snel voorbij, maar als het erom gaat, dan creëer je wel een probleem natuurlijk."