Het Belgische voetbal blijft een verlieslatende business. Onze profclubs maakten in 2024 een totaalverlies van 160 miljoen euro. Dat is een verbetering ten opzichte van vorig jaar, maar is nog ver verwijderd van een groen cijfer. Union toonde zich de beste leerling, Standard maakte het meeste verlies.
Het is stilaan een jaarlijkse traditie: rond Valentijn maakt de Licentiecommissie van de Belgische voetbalbond de financiële cijfers van onze profclubs bekend.
Naar het thema van de liefdesdag kleurden die de voorbije jaren bloedrood. En dat is dit keer opnieuw niet anders.
In totaal leden onze clubs een verlies van 160 miljoen euro na belastingen. Dat is een minder diepe put dan vorig jaar (193 miljoen), maar nog steeds een stevig negatief resultaat.
Standard toonde zich de slechtste leerling van de klas met een verlies van zo'n 25,6 miljoen euro, waardoor de totale schuldenlast nu 59 miljoen euro bedraagt. Een penibele situatie aan de Maas.
Ook RWDM (22,9 miljoen) en Westerlo (21 miljoen) leden stevige verliezen. Net als KRC Genk (14,6 miljoen). Voor de Limburgers is dat ongewoon, want in het recente verleden toonde zij zich een goede schatbewaarder. Alleen moest de fiere leider enkele maanden geleden een schikking van 14 miljoen euro met de fiscus treffen.
Amper 7 clubs kunnen groene cijfers voorleggen.
Union is de primus met bijna 15 miljoen euro winst. Met Club Brugge, KAA Gent en Anderlecht boeken nog drie andere topclubs een positief resultaat. Bij die laatste twee was dat positieve resultaat wel te danken aan een serieuze kapitaalsverhoging.
Straf cijfer: eigenaars injecteerden sinds 2020 al 747 miljoen euro in hun clubs om financieel 'gezond' te blijven.
TOTAAL | -160.009.229 € |
---|
Slechts één club krijgt straf
Dat ons voetbal zo diep in het rood gaat, is vooral te wijten aan de torenhoge loonlast van veel clubs.
Daartegenover staat de positieve handelsbalans op vlak van transfers. Vorig jaar boekten de profclubs een recordwinst van 178 miljoen euro.
Al volstaat die dus duidelijk niet om alle kosten te compenseren.
"Er is duidelijk nog flink wat werk aan de winkel, al zit er een geleidelijke verbetering in de resultaten", beseft Lorin Parys, CEO van de Pro League.
"We zien daarnaast wel dat de beslissingen uit Football First (een plan gelanceerd door Parys om ons voetbal gezond te houden, red.) voor een aantal duidelijke positieve evoluties zorgen."
De clubs scoren ook steeds beter op de ‘soft salary cap’
"Alle clubs voldoen aan de huidige verplichtingen rond de evolutie naar een positief eigen vermogen, een soort spaarrekening die voor meer financiële stabiliteit moet zorgen. En de clubs scoren ook steeds beter op de ‘soft salary cap’, of het afstemmen van hun sportieve uitgaven op hun inkomsten."
Voorlopig zijn bijna alle clubs in regel met bovenstaande normen. Enkel tweedeklasser Franc Borains heeft onvoldoende eigen vermogen en wordt daarvoor bestraft met 1 minpunt begin volgend seizoen.
"Tot slot investeerden clubs nooit meer in jeugdvoetbal, vrouwenvoetbal en sociale projecten, samen goed voor meer dan 86 miljoen euro in 2024", sluit Parys toch met een positieve noot af.