De historische zeges van wijlen Frank Vandenbroucke: Avila en Luik-Bastenaken-Luik 1999

 za 12 oktober 2024 14:40
Frank Vandenbroucke
De zeges in de Ronde van Spanje (l) en Luik-Bastenaken-Luik (r) zullen voor altijd op het netvlies gebrand staan.

15 jaar geleden is een charmante en charismatische wielrenner van ons heengegaan. Godenkind Frank Vandenbroucke was 34 jaar. In 1999 reed hij zijn allerbeste seizoen, met verbluffende zeges in Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Spanje.

Historische aanvallen in Luik-Bastenaken-Luik

Luik-Bastenaken-Luik 1999 is een editie van de Ardennenklassieker die op het netvlies van menig wielerliefhebber gebrand staat. Frank Vandenbroucke vecht er een legendarisch duel uit met Michele Bartoli.

 

VDB had niet alleen voorspeld dat hij ging winnen, maar ook hoe en waar hij de beslissende klappen zou uitdelen. Zijn demarrages op La Redoute en de Côte de Saint-Nicolas blijven historisch.

 

Het kostte onze toenmalige reporter Michel Wuyts een bak Duvel. Vandenbroucke kon er smakelijk om lachen, de charismatische kampioen was zelfs bereid om die te betalen.

Liefde geeft VDB vleugels in Vuelta

In de Vuelta van 1999 degradeert Frank Vandenbroucke de tegenstand in rit 19. Op de kasseiklim naar Avila kletst hij met gemak tenoren zoals eindwinnaar Jan Ullrich uit de wielen.

 

Zijn brandstof? Liefde!

 

Vandenbroucke was tot over zijn oren verliefd op de Italiaanse Sarah, die voor de Saeco-ploeg werkte. VDB beloofde haar bloemen, die ze ook kreeg.

1999 bleek uiteindelijk het sportief hoogtepunt van een getroebleerd leven. Op 12 oktober 2009 overleed Frank Vandenbroucke op 34-jarige leeftijd.