"Alsof ik de Heizel in brand zou steken als preek van paus me niet beviel": Vandenbempt uit onvrede na wantoestanden

 ma 30 september 2024 12:12
Doelman Matijas gooide de vuurpijlen van het veld.

De vuurpijlen uit het Beerschot-vak blijven nog even nasmeulen. Ook Peter Vandenbempt zag gisteren met lede ogen aan hoe de sport weer geen te beste beurt maakte. "Enkel in het voetbal is het mogelijk dat je vooraf een misdrijf aankondigt en dat toch ongehinderd kunt uitvoeren", foeterde hij in zijn wekelijkse analyse op Radio 1.

Het stond in de sterren geschreven. En eigenlijk ook al in elke krant en overal op het internet: Antwerp-Beerschot zou nooit 90 minuten duren.

 

De harde kern van Beerschot had dagen op voorhand al gedreigd met zware woorden. "Ik geef het jullie op een papiertje, volgende week is er geen laatste fluitsignaal", klonk het onder meer.

 

En zo geschiedde ook, helaas. Al snel brandde één vraag op iedereens lippen. Had de hele farce niet voorkomen kunnen worden? De plannen van de relschoppers lagen klaar en duidelijk op tafel.

 

Ook Peter Vandenbempt begrijpt er niets van. "Het is wellicht alleen in het voetbal mogelijk dat je vooraf een misdrijf aankondigt en dat de bevoegde instanties je toch ongehinderd naar de bewuste plek laten gaan om het te kunnen uitvoeren."

 

"Als ik nu pakweg vorige donderdag had aangekondigd dat ik zondag met een paar vrienden naar het Koning Boudewijnstadion zou gaan en de Heizel in brand zou steken als de homilie van de paus mij niet beviel, denk je dat ik dan zondag rustig op mijn plek had gezeten met een bivakmuts?"


"Ik denk het niet. Maar in het voetbal kan het blijkbaar wel, met alle gevolgen van dien."

Dit kan het voetbal niet meer verantwoorden tegenover de maatschappij.

Peter Vandenbempt

Klare taal van onze analist. Al heeft hij het zeker niet gemunt op de mensen die de spreekwoordelijke bom moesten ontmantelen in het stadion.

 

"Dat de mensen ter plaatse deze situatie niet kunnen voorkomen, alle begrip daarvoor", stelde hij.

 

"Ze hebben de bevoegdheden en de middelen niet, omdat de overheid onbegrijpelijk blijft weigeren om de ordehandhavers die te geven."

 

Over welke middelen heeft hij het dan precies? "Die om te zorgen dat al die projectielen niet meer binnengeraken, dat al die mensen met een stadionverbod er ook effectief niet ingeraken en dat we precies weten wie op welke stoel zit."

 

Een remedie ligt volgens Vandenbempt ook binnen handbereik. "Vijf minuten politieke moed en dat kan opgelost worden. Want nu is de organisatie zo lek als een zeef en krijg je taferelen als gisteren. Dat kan het voetbal niet meer verantwoorden tegenover de maatschappij."


"Dus is de pijnlijke conclusie toch dat we in afwachting van de dingen die ik net zei, er grondig moeten over nadenken om bij hoogrisicowedstrijden geen bezoekende fans meer toe te laten."

Gerelateerd: