Gert Verheyen bespreekt de favorieten en Belgische kansen in de Europa League: "Vrees dat het geen lang verhaal wordt"

 wo 25 september 2024 14:21
Gert Verheyen blikt vooruit naar de Europa League.

Vanavond wordt de 2e Europese competitie op gang getrapt. In de vernieuwde Europa League komen met Anderlecht en Union 2 Belgische clubs in actie. Gert Verheyen schat hun kansen in en vertelt welke ploegen hij als de topfavorieten beschouwt. "De Europa League is moeilijker te voorspellen dan de Champions League."

Een week na de Champions League is het de beurt aan de Europa League. Uitzonderlijk wordt de eerste speeldag gespreid over 2 dagen door het nieuwe format. 

Dat ploegen in de Europa League spelen, wil volgens Gert Verheyen bij het bespreken van de favorieten wel zeggen dat ze vorig seizoen "in de eigen competitie mislukt zijn".

"Anders zit je daar niet", ziet Verheyen. "Maar ik kom bij de favorieten dan toch uit bij ploegen als Porto, Tottenham, Bilbao en Frankfurt. Ik zou ook Manchester United durven zeggen, maar als je die in de competitie ziet, dan denk je toch dat dat niet kan."

"Er is voor mij niet echt een ploeg die erboven uitspringt. De Europa League is ook moeilijker te voorspellen dan de Champions League. De Champions League wordt door iedereen au serieux genomen, maar de vraag is in hoeverre ploegen uit de Premier League, de Bundesliga en La Liga de Europa League serieus nemen."

"In de eindfase is dat wel het geval, want dan wordt het ineens belangrijk. Maar de aanloop naar die eindfase dikwijls niet."

Galatasaray heeft met Osimhen iemand gehaald die hen de beker kan opleveren.

Gert Verheyen

Verheyen ziet ook enkele outsiders voor de trofee. En dan denkt hij vooral aan de ploeg van Michy Batshuayi.

"Galatasaray is goed begonnen aan hun competitie (met 18 op 18). Ze hebben met Victor Osimhen ook iemand gehaald die hen de beker kan opleveren."

"Daarnaast heb je ook Rangers, al is dat meer uit sympathie voor Philippe Clement. En je hebt nog andere ambetante kleppers als Slavia Praag bijvoorbeeld. Anderlecht zal dat wel merken (op speeldag 6)."

Victor Osimhen.

De Belgische clubs

Kandidaten genoeg dus voor de trofee, al vernoemt Verheyen de Belgische ploegen niet tot het kransje favorieten. Waar ziet hij het schip van Union en Anderlecht dan wel stranden?

"Het zijn er net twee die de competitie begonnen zijn met veel problemen. Hun eerste bekommernis zou moeten zijn om in de eigen competitie orde op zaken te stellen."

Een plek bij de eerste 8 lijkt me te hoog gegrepen voor Union en Anderlecht.

"Anderzijds kunnen ze die Europese wedstrijden wel gebruiken om wat vertrouwen te tanken. Al kan het tegenovergestelde ook waar zijn tegen echt goeie ploegen."

"Als Anderlecht en Union gewoon in goede doen zijn, dan zou ik durven stellen dat ze zonder problemen bij de eerste 24 kunnen eindigen. Een plek bij de eerste 8 lijkt me te hoog gegrepen én nu zijn er geen opvangnetten. Ik denk niet dat het een lang verhaal wordt dat tot de kwartfinale of halve finale zal duren."

 

"Weet je, ooit is er gezegd geweest dat een Belgische club ooit de Europa League zou kunnen winnen. Maar dat zal ik pas geloven als iemand het tegendeel bewijst. En natuurlijk wordt er dan verwezen naar bijvoorbeeld Feyenoord. Alleen hebben we het zélf nog niet gedaan, hé."

Gerelateerd: