1 op 24 en supporters in de kleedkamer: "Beerschot, dat is retour tweede klasse"

 ma 23 september 2024 17:30
" "
Dirk Kuijt.

Promovendus Beerschot staat troosteloos laatste met 1 op 24 in de Jupiler Pro League na 7 nederlagen op een rij. In het bodemduel tegen STVV werd het 0-3, zondag is de derby tegen Antwerp. Wat loopt er mis? Wat is de rol van de Saudische hoofdaandeelhouder? Waarom is coach Kuyt er nog? Is Beerschot een vogel voor de kat? Sporza Daily zoekt de antwoorden bij journalisten Frank Raes en Koen Frans, bestuurder Walter Daemen en fan Tom Schelkens.

Na de verloren partij tegen STVV doken er misnoegde supporters op in de kleedkamer. Een dieptepunt in de sportieve gang van zaken.

Voetbaljournalist Koen Frans was voor Gazet van Antwerpen de voorbije jaren watcher van, tegenwoordig noemt hij zich eerder waarnemer van op iets verdere afstand.

Gevraagd naar het probleem situeert hij dat onmiddellijk in Genève of Saudi-Arabië: "Waar de hoofdaandeelhouder United World zijn vestigingen heeft. Ze begrijpen daar totaal niet de problematiek van de club. Ze hebben deze zomer opnieuw zoveel fouten gemaakt in alle geledingen van het bedrijf."

Daarop zijn verschillende personen vertrokken, mensen met verdienste. "Het gaat dan niet alleen over spelers, maar ook over CEO Frédéric Van den Steen, die de voorbije 3 jaar geweldig goed werk heeft geleverd, en technisch directeur Gyorgy Csepregi , die met weinig tot bijna geen middelen een kampioenenploeg heeft kunnen samenstellen."

 

"Die twee zijn naar OH Leuven getrokken. Van de nieuwe mensen (CEO Thorsten Theys en technisch directeur Benjamin Ehresmann, red)) moeten we nog zien of ze van hetzelfde niveau zijn."

"Hetzelfde geldt voor de spelers. Geen enkele club heeft meer inkomende transfers gedaan. 13 stuks, maar er is geen enkele bij van wie ik zeg dat die een meerwaarde is voor deze ploeg."

"De kern van het probleem is dat de ploeg, maar ook de club an sich structureel gewoon te zwak en niet klaar is voor eerste klasse."

De kern van het probleem is dat de ploeg, maar ook de club an sich structureel te zwak is en niet klaar voor eerste klasse.

Koen Frans (Gazet van Antwerpen)

De verantwoordelijkheid van prins Abdullah is groot, stelt ex-Sporza-commentator en Berschot-volger Frank Raes vast. De Arabische prins is al 6 jaar hoofdaandeelhouder. "Vroeger deed Jan Van Winckel nog een aantal technische zaken. Daar had je nog contact mee, nu is er bijna geen contact."

"Hij moet kiezen: ofwel de club verkopen, ofwel er echt interesse in hebben. Dat betekent investeren, meer komen. Je hebt nog clubs met buitenlandse investeerders,  ik denk aan STVV of OHL, maar die laten zich wel zien of voelen zich betrokken."

"De situatie is zeer vreemd, vind ik. Beerschot is een soort speeltje voor de prins, maar hij wil er niets mee doen."

Vorig jaar had Frans het eerste on the record interview met de Saudische investeerder/prins voor een Belgisch medium. "Die sloeg mea culpa, ze beseften dat ze geen goede beurt hadden gemaakt, hij zei dat ze geleerd hadden uit hun fouten."

"Maar nu blijkt dat dat niet het geval is. Integendeel, ze zijn nog verder van huis. Dan kun je niet anders dan concluderen dat dat niet de goede eigenaar is."

"Financieel komen ze wel hun verplichtingen na, ze zullen de club ook niet failliet laten gaan. Maar verder dan dat doen ze veel te weinig tot niets om de club tot een hoger niveau te tillen." 

Bestuur predikt geen paniekvoetbal

Hoe kijkt ondervoorzitter Walter Damen naar de commentaar van de journalisten? "Je hebt je een aantal vragen te stellen. Eén: het aantal kandidaat-overnemers is niet groot. Twee: de prins heeft toch al een kleine 25 miljoen in de club geïnvesteerd, dat is een enorme som. Drie: de prins beschouwt dit niet als een speeltje. Er is dit weekend nog gemaild en die man is daar ook heel emotioneel over. Hij vraag om de rust te behouden."

"Ik begrijp uiteraard het ongenoegen. Vorige week was ik op Charleroi-Beerschot en waren en zijn de supporters mijns inziens nog steeds de beste supporters van het land. Ze stonden als 1 man achter het team."

"De situatie zaterdag was anders. Iedereen, inclusief ikzelf, hoopte thuis tegen STVV eindelijk eens met een overwinning uit te kunnen pakken, opdat de trein gelanceerd was."

"Helaas werd het een vrij smadelijke nederlaag. Met de derby die eraan komt, ligt dat heel gevoelig."

"Maar elke bestuurder in dergelijke omstandigheden zal zeggen dat het geen enkele zin heeft om paniekvoetbal te spelen, we moeten deze week bekijken hoe we eruit geraken, er zal altijd wel een oplossing zijn."

Het Grote Niets

Met wat er nu voorhanden is aan spelersmateriaal, lijkt die wel niet op het veld te liggen. Dat is de harde conclusie van Koen Frans. "Ik zag de wedstrijd tegen STVV met mijn eigen ogen."

"Het is niet dat STVV een fantastische ploeg heeft, die bengelen ook onderin. Het was een zespuntenmatch, bijna een degradatietopper. Maar op de doelman na zou ik bijna elke speler van Beerschot inruilen voor de speler op de positie van STVV."

"Kwalitatief is het gewoon niet goed genoeg. De enige speler met een actie, die zich nog iet of wat staande kon houden in eerste klasse, was Thibaud Verlinden. Die viel al na 5 minuten uit met wat een spierscheuring lijkt. Die zal er 4 tot 6 weken niet bij zjin."

"Verder is het het Grote Niets. Ik zie niet in wie een kans gaat creëren of een doelpunt gaat maken. Met Simion Michez hebben ze iemand die nog wat statistieken had dit seizoen enkele weken geleden verkocht."

"Het is echt armoe troef. Ik heb mensen gesproken die al meer dan 60 jaar naar Beerschot gaan kijken. Zij zeggen dat dit de zwakste ploeg is die ze ooit hebben gezien. Ik denk niet dat ze zich op een of andere miraculeuze wijze nog gaan kunnen redden."
 

De conclusie van Frank Raes klinkt helemaal gelijkaardig: "Beerschot, dat is retour tweede klasse."

Dirk Kuijt

Opvallend genoeg blijft de trainer, Dirk Kuijt, uit de wind zitten. Nog eens Frans: "Normaal wordt bij 1 op 24 en 2 kansloze nederlagen op een rij volgens een wetmatigheid in het voetbal de trainer geslachtofferd."

"Bij Beerschot lijkt dat niet te gebeuren. Het vertrouwen van de technisch directeur en het bestuur in Kuijt is enorm. En daarbij heeft hij een mooi nieuw contract gekregen. Zijn loon ligt 3 keer hoger."

"Financieel zou een ontslag een zware dobber zijn. Ze moeten hem dan 2 jaar uitbetalen. Dat geld hebben ze absoluut niet op overschot nu."

"Daarom lijkt het dat hij nog wel even veilig zit. Maar als ze blijven verliezen, zal er vroeg of laat wel iets moeten gebeuren..."

Wat zondag?

Zondag is er op de Bosuil de altijd beladen Antwerpse derby. Wat gaat dat geven? Koen Frans "houdt zijn hart vast": "Ik hoop dat de supporters kalm kunnen blijven en dat de wedstrijd uitgespeeld zal kunnen worden."

"Stel dat het daar na een kwartier al 3-0 staat, dan zie ik de gefrustreerde fans van Beerschot ik weet niet wat doen. Je voelt aan alles dat daar iets staat te gebeuren."

Tom Schelkens, voorzitter van supportersferderatie BAR TGV, sust: "Ik denk dat niet. Daar heb ik toch niets over gehoord. We zullen zien wat de match geeft, maar ik heb er een goed oog in."

Gerelateerd: