Zelfs vijftigers mogen dromen van goud: hoe komt het dat paralympische atleten langer aan top presteren?

 di 3 september 2024 09:31
Barbara Minneci (55), Peter Genyn (47) en Michèle George (50) zijn de oudste Belgen op de Paralympische Spelen.

Op de Paralympische Spelen heeft de "oudere" generatie het nog voor het zeggen. Terwijl tieners in heel wat sporten op de deur kloppen, zijn het wel vaak dertigers of veertigers die met eremetaal gaan lopen. Hoe komt het dat de paralympiërs vaak langer aan de top kunnen blijven? "Alles schuift een beetje op", verklaart Joeri Verellen van het Belgisch Paralympisch Comité.

Ook in de Belgische selectie is het een opvallende vaststelling: 17 van de 29 G-atleten zijn ouder dan 35 jaar. Een schril contrast met wat de wetenschap over topsport zegt, met een fysieke piek tussen 25 en 30 jaar.

 

Toch mag het niet verbazen dat paralympiërs nog zo laat sterk presteren. Dat vertelt Joeri Verellen, bestuurslid bij het Belgisch Paralympisch Comité. 

 

"Heel vaak is het dat atleten met een verworven beperking, die door een ongeval of ziekte een beperking hebben gekregen, dus pas op latere leeftijd in G-sport ‘gerold’ zijn."

 

"En van daaruit bouwen ze een sportcarrière op. Dat schuift alles natuurlijk een beetje op. Daardoor zie je dat het bij paralympische deelnemers niet ongewoon is dat ze voorbij de 40, 50 of 60 jaar zijn."

De 47-jarige Peter Genyn is nog altijd een kanshebber voor een medaille.

Oud, maar niet versleten

Dat klopt, want op deze Paralympische Spelen zagen we al 50'ers medailles pakken. Iets wat je op de Olympische Spelen niet snel zal zien. 

 

En dat kan je ook opmerken bij de Belgen. Traditioneel waren er wel iets oudere atleten in de paardensport, maar waar het fysieke de doorslag geeft, zijn de toppers meestal niet ouder dan 30 jaar. 

 

In de G-sport daarentegen kan het zomaar dat Roger Habsch (45) en Peter Genyn (47) ons land medailles bezorgen. En dan is er uiteraard nog Ewoud Vromant (40), die met paralympisch zilver naar huis mag. 

 

Of de 'oudere' generatie, met ook nog amazones Michèle George (50) en Barbara Minneci (55), eremetaal pakt, weten we later deze week. 

Ook 3 tieners

Vergis je niet. Ondanks de gemiddelde leeftijd van 33,8 jaar bij de Belgen zijn er ook een paar jonge veulens bij. 

 

"Anderzijds zie je ook heel jonge atleten, met een aangeboren beperking", zegt Verellen. 

 

Voor België zijn dat G-zwemmer Tatyana Lebrun (19) en G-atleten Kiara Maene (19) en Selma Van Kerm (17). Een bont allegaartje!

Gerelateerd: