Hier gaan we weer: triatlon op Paralympische Spelen met dag uitgesteld door vervuilde Seine

 zo 1 september 2024 08:13

Flashback? Ook op de Paralympische Spelen blijft de vervuilde Seine een hoofdrol opeisen. Net zoals de olympische triatlon bij de mannen worden ook alle G-triatlondisciplines met een dag uitgesteld. "Een voorzorgsmaatregel", communiceerde de organisatie. Wim De Paepe zal dus nog even moeten wachten op zijn paralympisch intrede in Parijs.

De triatlonwedstrijden op de Paralympische Spelen in Parijs, die zondag zouden doorgaan, worden met een dag uitgesteld. Dat meldde de organisatie in de nacht van zaterdag op zondag in een persbericht.

 

Het gaat om een "voorzorgsmaatregel" die te maken heeft met de waterkwaliteit van de Seine. Die werd de voorbije twee dagen door de regenval in de Franse hoofdstad heel wat slechter.

 

Er stonden zondag elf competities op de agenda in de G-triatlon. Die zullen nu normaal gezien maandag doorgaan. Tenminste, als de waterkwaliteit de drempelwaarden van World Triathlon dan niet langer overschrijdt.

 

Van Belgische zijde zou Wim De Paepe zondag de Seine induiken in de PTS2-categorie. Zijn triatlon bestaat uit 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen.

 

Op de Olympische Spelen eerder deze zomer moest de triatlon bij de mannen ook al worden uitgesteld door zorgen over de waterkwaliteit van de Seine. Verschillende trainingen in triatlon en openwaterzwemmen werden afgelast.   

"Laattijdigheid"

Ondertussen reageerde ook Paralympic Team Belgium al op de beslissing:

"Afgelopen nacht, rond 4 uur, werden we door World Triathlon geïnformeerd over het uitstel van alle G-triatlonwedstrijden die gepland stonden voor zondag 01/09, waaraan de Belgische G-triatleet Wim De Paepe zou deelnemen. De 11 medal events zijn dus uitgesteld naar maandag 02/09."

 

"Uit verschillende analyses blijkt dat de waterkwaliteit van de Seine negatief is beïnvloed door de regenval van de afgelopen twee dagen en niet langer voldoet aan de voorwaarden die de internationale triatlonfederatie stelt om de wedstrijden vandaag door te laten gaan."

 

"We begrijpen de complexiteit van het organiseren van een dergelijk evenement en de gezondheid van de atleten blijft uiteraard de prioriteit van iedereen."

 

"Desalniettemin betreuren we het late karakter van deze beslissing, die de rust en prestaties van de atleten, die hun schema hebben opgesteld op basis van een gegeven planning, verstoort."

 

"We nemen nota van dit uitstel en wachten op meer informatie van World Triathlon over het programma van de wedstrijden van morgen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.