Ihar Boki is zijn naam, eremetaal verzamelen zijn faam: wie is de dominante G-zwemmer met 19(!) paralympische titels?

 za 31 augustus 2024 20:19
Ihar Boki pronkt met een van zijn 19 gouden medailles.

In de La Défense Arena is Ihar Boki geschiedenis aan het schrijven op deze Paralympische Spelen. De Wit-Russische G-zwemmer, die uitkomt onder neutrale vlag, heeft al heel wat paralympisch goud in zijn kast hangen. Na drie titels in Parijs staat de teller ondertussen op 19. Maar wie is Ihar Boki, die als kleine jongen een visuele beperking kreeg? 

In het zwembad is Ihar Boki de grote ster in de G-sport. Niet alleen in Parijs, maar ondertussen al bijna 15 jaar. 

 

Boki kwam bij toeval terecht bij het zwemmen. De jonge Ihar was energiek als kind, dus zochten zijn ouders een uitlaatklep. Een van zijn dokters raadde een duik in het zwembad aan. 

 

Met zijn zichtproblemen kwam hij terecht in de klasse S13, voor G-zwemmers met 'milde blindheid'. 

 

Dat probeersel werd een succes. Al op 16-jarige leeftijd blonk hij een eerste keer uit op internationaal niveau. Hij kuiste het WK in Eindhoven op met 4 titels. 

 

De Wit-Rus ging onverstoord verder op de Paralympische Spelen in Londen. Met 5 keer goud, 1 keer zilver en 4 wereldrecords op zak keerde hij terug naar huis. 

 

Als 18-jarige was hij uit het niets de beste Wit-Russische paralympiër ooit. 

In het zwembad is Ihar Boki heel moeilijk te verslaan.

Meer goud, meer concurrentie

Paralympische medailles pakken leek een hobby te worden voor Ihar Boki. In Rio (6) en Tokio (5) dikte hij zijn verzameling gouden medailles aan. 

 

Wat Boki zo uniek maakt, is de variatie aan zwemnummers. Van de 100 meter vlinderslag tot de 400 meter vrije slag. Boki kan alle nummers en alle (korte) afstanden aan. 

 

Door de beperkingen voor Russische en Wit-Russische atleten is hij alsmaar minder te zien in het internationale circuit. Zijn laatste WK dateert al van 2019. 

 

Op deze Paralympische Spelen is hij er wel bij, zij het onder neutrale vlag.

Helaas word ik er niet jonger op.

Ihar Boki

Boki, die pas zijn 30e verjaardag vierde, beseft wel dat medailles winnen moeilijker kan worden. "Jonge mensen worden groter en velen zijn sterker dan ik. Helaas word ik er niet jonger op", zei hij deze week nog. 

 

Dat houdt hem niet tegen om ook in Parijs succesvol te zijn. Op de 100 meter vlinderslag en 100 meter schoolslag pakte hij al goud. Daar deed hij deze avond nog een paralympische titel bij in de 400 meter vrije slag. 

 

En is de honger van de Wit-Rus gesteld? Zeker niet. 

 

In de komende dagen mikt hij nog op een 20e en 21e gouden medaille, en wie weet wat nog volgt. 

 

Om absolute recordhouder te worden zal hij nog heel wat jaren moeten doordoen. De Amerikaanse zwemster Trischa Zorn staat op eenzame hoogte met maar liefst 32 paralympische titels, van 1980 tot 2004. 

Gerelateerd: