Tedesco slaat opvallende mea culpa na EK "met geen enkel moment van vreugde": "Ik zou het nu anders doen"

 vr 30 augustus 2024 11:00

Zo schuldbewust zagen we een bondscoach zelden. Domenico Tedesco begon zijn persconferentie vrijdag met een uitgebreide mea culpa over het EK van afgelopen zomer. "Ik had veel moediger moeten zijn tegen Oekraïne", klonk het.

Domenico Tedesco begon zijn evaluatie met elke wedstrijd van het EK te overlopen. Met veel vaststellingen die hij ook tijdens het toernooi al deelde met de media, maar daar kwam nu ook schulderkenning bij.

 

De bondscoach vond dat hij vooral in de laatste groepsmatch tegen Oekraïne, waar de Duivels niet nadrukkelijk zochten naar een zege, fouten heeft gemaakt.

 

"Ik had moediger moeten zijn", blikte Tedesco terug. "Tijdens de rust tegen Oekraïne had ik de ploeg beter moeten motiveren met mijn woorden. Mijn wissels hadden daar ook niet het gewenste effect. Normaal wissel ik positie voor positie, maar dat deed ik nu niet. Ik zou het nu anders doen."

 

Na die bewuste match trok Tedesco fel van leer over de voorbereiding op de match. Hij gaf de Duitse politie toen een veeg uit de pan.

 

"Het was onnodig om over de politie van Stuttgart te spreken. Dat zou ik nu niet meer doen. Kijk, het is mijn filosofie om te focussen op wat je kunt beïnvloeden. Dat deed ik nu niet. De buitenwereld kon daardoor denken dat ik niet bezig was met wat er op het veld gebeurde. Dat was niet zo."

Het is jammer om te zeggen na anderhalf jaar bij de nationale ploeg ... Maar er was geen enkel moment van vreugde tijdens het EK.

Domenico Tedesco

Nadien trok Tedesco ook het boetekleed aan over de verloren 1/8e finale tegen Frankrijk.

 

"Ik heb daar te veel aangepast. We gebruikten daar niet de sterke counterpressing die we kunnen spelen met onze ploeg. Het is soms oké om je aan te passen aan de tegenstander, maar nu was het te veel."


Vervolgens deed de bondscoach een pijnlijke vaststelling: "Het is jammer om te zeggen na anderhalf jaar bij de nationale ploeg ... Maar er was geen enkel moment van vreugde tijdens het EK."

 

"Normaal heb je 1 à 2 momenten om iets te vieren, maar nu niet. We verloren de eerste match, wat de druk volledig veranderde. Na de zege in de tweede wedstrijd wisten we dat er nadien een finale wachtte. Ook na de kwalificatie tegen Oekraïne was er geen vreugde. En dan volgde de uitschakeling tegen Frankrijk."

 

"Het belangrijkste voor mij is nu: het plan maken voor de toekomst. Voor mij is het duidelijk wat we moeten doen. We moeten intensiteit aan de dag brengen, in onze sterktes spelen en onze wil opleggen."

Gerelateerd: