Ruben en Ine na historische ritzege van Ghekiere: "Een zege(n) voor het Belgische vrouwenwielrennen"

 za 17 augustus 2024 16:59
Commentatoren Ruben Van Gucht en Ine Beyen kaarten na over de ritzege van Justine Ghekiere.

Stunt van formaat in de Tour de France Femmes voor Justine Ghekiere (AG Insurance - Soudal Team). De Belgische bollentrui kwam vandaag solo over de streep en schrijft zo een stukje Belgische wielergeschiedenis. "Dat beeld gaat bijblijven", aldus Ine Beyen.

Ruben: "We hebben jaren aan een stuk naar allerlei grote wielersuccessen gekeken van Lotte Kopecky.  Waar plaats je deze zege van Justine Ghekiere dan?

 

Ine: "Het winnen van de Ronde Van Vlaanderen kan je moeilijk vergelijken met deze zege in de Tour. Maar de impact van deze overwinning is wel reusachtig groot op het Belgische vrouwenwielrennen."

 

"Ze komt solo aan in de bergtrui na een lange ontsnapping in de Tour. Dat beeld gaat bijblijven."

 

Ruben: "Wat is het belang van deze zege voor de carrière van Justine zelf?

 

Ine: "Enorm natuurlijk. Een zege in de Tour, dat neem je mee. Ook op de markt word je een stuk meer waard."

 

"Ze is nu 28 jaar, maar je mag niet vergeten dat ze pas in 2021 is beginnen te fietsen. Dat ze dit toont na amper drie jaar, getuigt van het feit dat ze enorme capaciteiten heeft."

 

Ruben: "Mag ze in de toekomst nog mikken op mooie zeges?"

 

Ine: "Absoluut. Ze heeft nu wel het voordeel dat ze nog zonder veel druk koerst. Normaal ging ze deze Tour zelfs niet rijden."

 

"Ze krijgt nu alle vrijheid om haar eigen kans te gaan, en die kans pakt ze ook gewoon, mede dankzij een fantastische Julie Van De Velde die mee in de vlucht zat."

 

"Hoe dan ook moeten de langere beklimmingen Ghekiere ook liggen. Vorige maand heeft ze de bergtrui gewonnen in de Giro, nu is ze goed op weg om hetzelfde te doen in de Tour. Het grote verschil is dat er vanaf nu meer verwachtingen zullen zijn."

Je mag niet vergeten dat Ghekiere nog maar drie jaar koerst.

Ine Beyen

Ruben: "Ghekiere lijkt nu op een niveau tussen Kopecky en de rest van het Belgische wielrennen te zweven. Hoe belangrijk is dat voor het wielrennen én ook voor Kopecky zelf?

 

Ine: "Lotte zal het graag zien gebeuren. Zij moet alle druk al jaren alleen dragen, nu wordt die misschien wat meer verdeeld."

 

"Het is ook fijn om een klasbak te hebben in het klassieke werk, én ook iemand die in de bergen uit de voeten kan."

Ruben: "Morgen krijgen we de slotrit van de Tour. Hoe kijk jij naar de verhoudingen tussen gele trui Katarzyna Niewiadoma en uitdager Demi Vollering?

 

"Volgens mij heeft Vollering nog meer last van haar val dan ze doet blijken. Je zag ook hoe helper Bredewold haar tijdens de rit letterlijk een schouderklopje kwam geven."

 

"Het lijkt me geen goed teken als je als kopvrouw bemoedigende woorden nodig hebt."

 

Ruben: "Ze pakt dan nog wel vier seconden terug met de bonificaties, maar het verschil blijft ruim een minuut. En Niewiadoma is goed."

 

Ine: "Vollering kon Niewiadoma inderdaad even lossen met een sprintje, maar ik denk niet dat ze haar zal kunnen lossen door tempo te rijden op een lange klim."

Gerelateerd: