Justine Ghekiere vertoeft op de hoogste wolk na wonderdag: "Ik dacht: "Wat een mooie foto, solo in de bollen!""

 za 17 augustus 2024 15:50

De Tour stond oorspronkelijk niet op haar planning, nu heeft ze een ritzege op zak. En wat voor een. Justine Ghekiere rondde in de bollentrui de vroege vlucht af met een straffe solo. Maar of ze het kan geloven? "Nee, ik denk echt dat ik aan het dromen ben", reageert Ghekiere immer opgetogen.

"Ik heb hier geen woorden voor", klinkt de eerste reactie van Justine Ghekiere na haar wonderdag. Even later vindt ze er toch twee: "Echt gek!"

 

Want op een ritzege in de Tour de France Femmes had de Belgische niet gerekend. 

 

"Het doel was om alles op alles te zetten voor de bollentrui. Ik moet het team dan ook enorm bedanken, want mijn ploeggenotes deden er alles aan om me in de vroege vlucht te krijgen."

 

"Die kwam er, dankzij het gezelschap van Marianne Vos, die er ook voor wilde gaan."

Julie Van de Velde was een motor, niet normaal. Dit is een gedeelde zege.

Justine Ghekiere

Maar niet groene trui Vos, wel ploeggenote Julie Van De Velde maakte het verschil voor Ghekiere.

 

"Julie heeft su-per-veel werk verricht", benadrukt Ghekiere, die haar dankbaarheid meermaals herhaalt. "Ze was een motor, niet normaal. Dit is een gedeelde zege. Eentje voor ons allebei."

 

Toch moest onze landgenote het toch in haar eentje nog zien te flikken. Dat deed ze met een krachttoer die begon op 12 kilometer van de streep.

 

"Toen ik de laatste bergpunten wegkaapte, voelde ik dat ik uit de greep van het peloton kon blijven. Met deze zege op zak is de Tour nu al een droom."

Na het podium zocht Ghekiere nog steeds naar haar woorden. "Wat ik hier heb gedaan, is boven mijn verwachtingen."

 

"Ik dacht: wat doe ik nu? Wat een foto zal dat zijn, solo in de bollen. Ik pak hier wellicht de grootste zege uit mijn carrière."

 

Ze kreeg ook veel felicitaties van andere toppers als Puck Pieterse en Kasia Niewiadoma. "Ik kijk naar hen op en als je dan die complimenten krijgt van hen ... Misschien ben ik toch niet zo slecht, hé."

Gerelateerd: