De laatste vooruitblik met José De Cauwer: "Remco Evenepoel kan iets meer opportunist zijn"

 za 3 augustus 2024 06:31
De Belgen tijdens de verkenning in Parijs.
De Belgen tijdens de verkenning in Parijs.

Vandaag is het eindelijk zover: de wegrit op de Olympische Spelen. Het parcours in Parijs lijkt de ideale mix tussen mooie plaatjes en voldoende lastigheid te zijn. Kunnen de Belgen er naar nieuw eremetaal op de fiets snellen? "Ze leven nu op een wolk, het kan zijn dat ze daardoor nóg gretiger zijn", deelt José De Cauwer zijn kijk op de zaak in Sporza Daily.

Het parcours van de wegrit in Parijs spreekt tot de verbeelding, met als climax de finish aan de Eiffeltoren. Wat vindt José De Cauwer, die het traject ook verkende, ervan? 

 

"Het is Parijs, dus het zal geweldige beelden opleveren. 2.800 hoogtemeters op 280 km, met in de finale wat pukkeltjes en dat draaien en keren: het zal meer dan lastig genoeg zijn", denkt onze co-commentator. 

 

Een Vlaamse koers, zo zou De Cauwer het alleen niet durven te noemen. "Daarvoor mis je een ijkpunt à la Paterberg. Het peloton is hier ook heel anders, met niet alleen klassieke renners aan de start, maar ook ronderenners."

 

Het parcours lijkt iets meer op het lijf geschreven van Wout van Aert dan van die andere Belgische kopman, Remco Evenepoel. Toch volgens bondscoach Sven Vanthourenhout. "Dat zou ik niet durven zeggen", countert De Cauwer. 

 

"Van Aert zal moeten afrekenen met Mathieu van der Poel en Mads Pedersen, terwijl Evenepoel iets opportunistischer kan zijn, met al een gouden medaille op zak. Hij kan er vol voor gaan in de laatste lokale ronde, met Van Aert die controleert."

Blinken de Belgen weer met medailles in de wegrit, net als in de tijdrit?
Blinken de Belgen weer met medailles in de wegrit, net als in de tijdrit?

Tactische koers met gretige Belgen

De namen zijn genoemd. Van der Poel en Pedersen, zijn dat dé mannen om in de gaten te houden voor de Belgen? 

 

"Binnen onze eigen ploeg hebben we ook nog Jasper Stuyven en Tiesj Benoot die de afstand van bijna 280 km aankunnen. Ik denk ook aan Stefan Küng of Michael Matthews. Maar België zal de wedstrijd moeten dragen."

 

Met maximaal vier renners per land bij de grote blokken wordt het een klein peloton van een negentigtal renners. "Dat kan je eigenlijk herleiden naar een zestigtal. Zo wordt het nog moeilijker om te controleren."

De Belgen leven nu op een wolk, waardoor ze nóg gretiger zijn. 

José De Cauwer

"Het zal een tactische koers worden in de aanloop richting Parijs, waar je van bij het begin alert moet zijn wie mee glipt in een ontsnapping."


"Ze proberen ons in de rol van superfavoriet te duwen, maar we zullen niet de enigen zijn die moeten controleren. Ook de Denen hebben een sterke ploeg, net als de Fransen." 


Al hebben beide Belgische kopstukken natuurlijk hun eremetaal in de tijdrit als zekerheid, wat voor extra rust kan zorgen. "Of voor nog meer ambitie. Zij leven nu op een wolk, het kan zijn dat ze daardoor nóg gretiger zijn", denkt De Cauwer.


Zweven de Belgen op die wolk naar het goud en krijgen we zo 8 jaar na Greg Van Avermaet alweer een opvolger als olympisch kampioen op de weg? Afspraak morgen om 11 uur voor de start van het spektakel.

Gerelateerd: