Bondscoach Sven Vanthourenhout zag een parcours met weinig verrassingen: "Zonder verkeer merk je wel dingen op"

 do 1 augustus 2024 20:03

Twee dagen voor de olympische wegrit blikte Sven Vanthourenhout eens kort vooruit. Samen met zijn renners verkende de bondscoach vandaag de plaatselijke ronde. "Er zijn geen addertjes onder het gras. Ze wisten wat op hen af zou komen", vertelt Vanthourenhout. 

Zaterdag is het D-day voor Wout van Aert, Remco Evenepoel, Tiesj Benoot en Jasper Stuyven. Twee dagen ervoor konden ze het verkeersvrije parcours verkennen. 

 

"We hebben niet echt iets bijgeleerd", zegt bondscoach Sven Vanthourenhout, die meefietste met zijn renners. "Er waren geen grote verrassingen."

 

"Zonder verkeer is het wel nog anders. Je kan bochten op een andere manier aansnijden en je merkt dingen op." 

 

En over dat parcours zijn de Belgen enthousiast. "Voor hen zijn er geen addertjes onder het gras. Ze wisten wat op hen zou afkomen."

De renners wilden de beleving van het dorp meemaken. 

Sven Vanthourenhout

De training stond in de namiddag ingepland. 's Ochtends hadden de renners tijd om zich te ontspannen. Zo werd kersvers olympisch kampioen tijdrijden Evenepoel gespot tijdens een match van de Red Lions.

 

"Ze waren in de voormiddag vrij. De ene is naar de kapper geweest, de andere naar het hockey. De afspraak was om om 12 uur klaar te staan."

 

In tegenstelling tot richting de tijdrit slapen de wegrenners nu wel in het olympisch dorp. "Ze wilden de beleving van het dorp meemaken. Het is de manier waarop je ermee omgaat die bepaalt hoeveel krachten dat kost."

 

En over harde matrassen moeten de Belgische renners zich geen zorgen maken. "Ze slapen op hun eigen matras", deelt een goedgezinde Vanthourenhout. 

"Altijd rekening houden"

Dan is er nog het thema Mathieu van der Poel. De Nederlander maakte de laatste weken niet de beste indruk, maar Vanthourenhout schrijft hem zeker niet af.

 

"Je moet altijd met hem rekening houden. Ik ken hem al heel lang. Het zou niet goed zijn mocht ik hem uit het oog verliezen."

Gerelateerd: