Sporza Daily analyseert "gezichtsverlies" door triatlonsaga: "Sport wordt een beetje gerund door de politiek"

 wo 31 juli 2024 06:29

De triatlon is hét gespreksonderwerp op deze Olympische Spelen. Helaas is dat (nog) niet door straffe prestaties, maar door de kwaliteit van het water. De organisatie heeft er alles aan gedaan om de zwemproef te laten doorgaan in de Seine. Maar dat zorgde al voor veel ophef. "Ik vind het een klein beetje jammer dat er niet onmiddellijk een plan B kon uitgevoerd worden", zegt tweevoudig olympiër Kathleen Smet. 

Niks is glashelder voor de triatleten deze week. Het water van de Seine is troebel en dat heeft al voor heel wat onduidelijke situaties gezorgd. 

 

Volgens ex-triatlete Kathleen Smet is dat erg lastig voor de olympiërs. "Het is heel vervelend. Op de dagen voor een wedstrijd heeft een triatleet zijn eigen rituelen om optimaal aan de start te staan."

 

"Nu is dat ritme verstoord. Elke atleet zal daar anders mee omgaan."

 

Zelf nam Smet twee keer deel aan de Olympische Spelen (2000 en 2004). "In mijn tijd hing die datum een jaar boven mijn bed. Je bereidt je voor richting die dag."

De organisatie dekt zich in voor als atleten ziek zouden worden. 

Kathleen Smet

Geen triatlon voor de mannen gisteren. De organisatie besliste om door het troebel water in de Seine de race uit te stellen. 

 

"Ze dekken zich een beetje in tegen atleten die ziek worden", denkt Smet. "Voor veel landen is de mixed relay nog belangrijk."

 

"Als atleten dan ziek zouden zijn door toch te zwemmen, dan is dat een immens probleem voor het land en de deelnemer. Gezondheid gaat natuurlijk boven alles."

In deze omgeving wil de organisatie de triatlon laten doorgaan.

Geen plan B

Leidt het IOC zo gezichtsverlies? "Absoluut, geen twijfel mogelijk. Vorig jaar was al geweten dat de waterkwaliteit fluctueerde. Tijdens het testevent is er toen niet gezwommen in de para-triatlon en de mixed relay."

 

Vaak wordt verwezen naar het slecht weer als beslissende factor. "Ze zeggen dan dat ze er niks aan kunnen doen, maar het was geweten", zegt een strenge Smet. 

 

"Het is een klein beetje jammer dat er niet onmiddellijk een plan B is."

 

Een duatlon was volgens Smet helemaal ongepast geweest. "Dat is het summum van gezichtsverlies. Ik hoop dat ze alles in het werk stellen om dat te vermijden. Iedereen heeft getraind op de triatlon."

Ze willen absoluut bewijzen dat je kan zwemmen in de Seine. 

Kathleen Smet

Marten Van Riel was gisteren ook enorm scherp voor de organisatie. Tweevoudig olympiër Smet treedt hem bij. "Als atleet zou ik helemaal niet gediend zijn met de manier waarop alles afgehandeld is."

 

"Je gaat slapen met het idee dat je alles zal geven. Dan sta je op en blijkt de wedstrijd niet door te gaan. Welke atleet zou daar blij mee zijn?"

 

Kathleen Smet bekijkt het voorval tot slot ook nog vanuit het ander standpunt. 

 

"Sport wordt een beetje gerund door de politiek. Zij willen absoluut bewijzen dat je kan zwemmen in de Seine. Ze hebben er zoveel in geïnvesteerd, dan wil je dat geld niet verliezen."

Gerelateerd: