"Ik kom van heel ver": badmintonster Lianne Tan neemt in tranen afscheid van 4e (en laatste?) Spelen

 di 30 juli 2024 09:15
Tan kon nooit een vuist maken tegen een dominante Ratchanok.

Het olympische avontuur van Lianne Tan in Parijs zit er nu ook helemaal op. Na de nederlaag tegen de vice-olympische kampioene verloor ze vanmorgen nu ook haar tweede partij tegen ex-wereldkampioene Intanon Ratchanok. 

Waar Lianne Tan zich nog kranig weerde in haar eerste wedstrijd tegen het nummer 3 van de wereld, slaagde ze er vandaag niet in om een vuist te maken tegen de Thaise Intanon Ratchanok, het nummer 21 van de wereld.

 

In game 1 stond Tan bij de eerste punten zeker haar mannetje, maar na een tijdje kwam de Thaise ex-wereldkampioene volledig onder stoom. 21-8 was de tekenende balans voor het eerste spelletje.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Ook de tweede game maakte meteen duidelijk wie de sterkste was. Tan werd weggespeeld door de 29-jarige Thaise, die na enkele minuten al uitliep tot 9-1. Met vlagen toonde Tan haar klasse met enkele mooie punten, maar de Belgische kon haar opponente nooit bedreigen. Zo eindigde ook de tweede game op 21-8. 

 

Opnieuw een 2-0-verlies voor Tan. Zo moet ze in Parijs afdruipen zonder een spelletje in haar voordeel. Haar vierde Olympische Spelen waren wellicht ook haar laatste.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Laatste Spelen?

"Het was heel moeilijk, ik kwam maar niet tot scoren", vertelde onze emotionele landgenote na afloop. "Mijn tegenstandster speelde ook heel constant. Verdedigend stond ze sterk en aanvallend scoorde ze vlot. Vandaag was ze gewoon beter dan ik."

 

Het waren voor Tan haar vierde Olympische Spelen. Eerder was ze erbij in Londen in 2012 (zeventiende plaats), Rio de Janeiro in 2016 (veertiende plaats) en Tokio in 2021 (vijftiende plaats).

 

"Iedereen heeft dromen en die zijn voor iedereen verschillend", legde Tan uit. "Vergelijken is dan ook moeilijk, maar ik ben fier op mezelf, ook al kon ik hier geen set winnen."

Ik kom van ver terug en dat heb ik op mijn eentje gerealiseerd.

Lianne Tan

"Ik kom van ver terug en dat heb ik op mijn eentje gerealiseerd. Het waren telkens mooie uitdagingen. Dit zijn mijn vierde Spelen en tussendoor heb ik een diploma behaald", aldus Tan, die topsport combineert met haar job als tandarts. 

 

Op 33-jarige leeftijd heeft Tan nog geen plannen gemaakt voor de toekomst.


"Eerlijk: ik heb daar nog niet over nagedacht. Dat is een persoonlijke keuze en die zal ik op mijn eigen tempo maken. Ik wil zeker niet dat er mij dingen opgelegd worden. Voor de buitenwereld is het makkelijk spreken: 'ze is oud en ze presteert niet meer'. Maar ik zal kijken hoe goed ik me nog voel en op basis daarvan een keuze maken."

programma Lianne Tan (Paris 2024)
28/07 Lianne Tan - Tzu Ying Tai groepsfase 0-2 (15-21, 14-21)
30/07 Lianne Tan - Ratchanok Intanon groepsfase 0-2 (8-21, 14-21)
stand groep E
    M W V sets
1. Tai Tzu Ying (Tai) 1 1 0 2-0
2. Ratchanok Intanon (Tha) 1 1 0 2-0
3. Lianne Tan 2 0 2 0-4
Gerelateerd: