Spionagezaak krijgt nóg een staartje: titelverdediger Canada moet nu ook fikse puntenaftrek incasseren

 za 27 juli 2024 20:31

Drone-gate blijft maar duren voor Canada. Na het ontslag van hun bondscoach en de voorwaardelijke celstraf van het staflid die van spionage wordt beticht, heeft de titelverdediger van het olympische vrouwenvoetbaltoernooi nu ook te horen gekregen dat het een puntenaftrek van zes punten moet incasseren.

Canada is zaterdag door de Wereldvoetbalbond FIFA bestraft met een aftrek van zes punten voor het bespioneren van het Nieuw-Zeelandse voetbalteam in aanloop naar het olympisch duel tussen de twee landen, zo maakte de FIFA bekend.

 

De sanctie betekent een stevige domper voor de regerende kampioen in de strijd om de kwartfinales, al zijn ze hiermee nog niet mathematisch uitgeschakeld.

 

Om alsnog door te stoten naar de volgende ronde, zullen de Canadezen hun volgende twee groepswedstrijden tegen Frankrijk (zondag) en Colombia (woensdag) wel moeten winnen.   

 

De coach van het team, Beverly Priestman, alsook twee andere stafleden, onder wie de piloot van de drone, werden "geschorst van alle voetbalgerelateerde activiteiten gedurende een periode van een jaar", aldus de FIFA in een persbericht.

 

Eerder kreeg de piloot al een celstraf van acht maanden met uitstel. De man had met een drone boven een training van de Nieuw-Zeelandse ploeg gevlogen, de tegenstander van Canada op het olympische voetbaltoernooi.   

Gerelateerd: