Het best bewaarde geheim van de Spelen is zo groots dat het gevaarlijk wordt: krijgt Parijs straks zijn gedroomde opener?

 do 25 juli 2024 06:06

Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk. De Olympische Spelen van Parijs beginnen vrijdag met een nooit geziene openingsceremonie in het hart van de stad. Groots is een understatement - en net dáár schuilt ook het gevaar. Want valt zo'n spektakel, dat nog niet al zijn geheimen loste, wel te beveiligen?

Muhammad Ali ontroerde in Atlanta.

 

Drums deden Peking daveren.

 

En Mr. Bean liet Londen lachen.

 

Even iconisch als sportprestaties in de olympische geschiedenis waren soms momenten uit openingsceremonies. Maar een blik op de plannen van Parijs verraadt dat er straks een nieuwe maatstaf komt, een spektakel buiten categorie dat alle voorgaande edities doet verbleken.

 

Vous êtes prêts?

Spektakel met mysterieuze Zorro

Parijs heeft vrijdag namelijk geen plafond tijdens zijn openingsfeest - en dat mag u gerust letterlijk nemen.

 

Voor het eerst zal de olympische vlam niet aangestoken worden in een stadion, maar in het hart van de gaststad. Met de Seine als absolute slagader.

 

Over een traject van 6 kilometer, langs al de historische hotspots, zullen de duizenden atleten in bootjes door de metropool gevaren worden.

 

Het eindpunt? Aan de Eiffeltoren, uiteraard.

Het parcours van de openingsceremonie.

326.000 toeschouwers - inclusief 120 staatshoofden - zullen op de kades bevoorrechte getuigen zijn van het spektakel. En verdubbel dat aantal maar als je er ook nog eens de toeschouwers vanuit woningen bijtelt.


Wat er tijdens de ceremonie precies te zien zal zijn, is momenteel het best bewaarde geheim van de Spelen."Het wordt een unieke en historische gebeurtenis", belooft de Franse president Emmanuel Macron.

 

Aan de 4 uur durende show zouden maar liefst 3.000 dansers en acteurs deelnemen. Uit een tweedelige documentaire rond de ceremonie valt alvast op te maken dat sommige artiesten op de daken van monumenten, tientallen meters boven de grond, zullen optreden. 

 

Op verdoken locaties zijn daarnaast al skateboarders en BMX'ers gespot die op drijvende platformen stunts uitvoeren.

Een groter mysterie is welke topartiesten straks voor de muzikale noot zullen zorgen.

 

Als we de berichtgeving in gespecialiseerde media mogen geloven, staat ons de "comeback van het jaar" te wachten. Niemand minder dan Céline Dion zou voor het eerst sinds 2021 nog eens optreden. De Canadese zangeres liet het podium achter zich door een zeldzame neurologische aandoening, maar viel nu naar verluidt te overtuigen.


Het doorgaans goed ingelichte TMZ beweert dat Dion, die ondertussen al in Parijs opdook, straks 2 miljoen euro ontvangt voor één liedje. Volgens veel bronnen zingt ze straks met Lady Gaga, een andere absolute wereldster, het nummer "La Vie en Rose".

 

Met het drietal Aya Nakamura, Philippe Katerine en Juliette Armanet zouden er ook drie artiesten van eigen bodem opgevoerd worden.

 

En dan nog dé vraag van 1 miljoen: wie wordt de laatste vlammendrager?

 

Midi Libre weet dat de gelukkige in geheime vergaderingen van de organisatie steevast "Zorro" wordt genoemd, om de echte identiteit van die persoon te bewaken.

Verwijst de Z misschien naar voetbalicoon Zinedine Zidane? On verra.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Veiligheidsvraagstuk

Maar hoe geweldig het vooruitzicht van de spectaculaire openingsceremonie ook mag zijn: helemaal onbesproken is het idee allerminst.

 

Want deze 'open' ceremonie is zó groots dat ze daardoor ook gevaren met zich meebrengt.

 

Een stadion valt te verzegelen, maar hoe hou je een enorme muurloze zone rond de Seine veilig? Met honderden toegangspunten, ontelbare daken en ramen, plus ook nog eens een doolhof van tunnels en rioleringen.

 

De gedachte doet vele Parijzenaars - het huidige politieke klimaat én de aanslagen van 2015 nog vers in het geheugen - huiveren.

 

Met het veiligheidsvraagstuk in het achterhoofd besloot de organisatie eerder dit jaar al om het aantal toeschouwers te halveren naar 300.000. President Macron benadrukte ook dat er noodplannen waren om uit te wijken als er concrete terroristische dreiging was. Trocadéro en het Stade de France waren alternatieven.

Vrijdag zal iedereen zien waarom het de moeite waard is geweest.

President Emmanuel Macron

Maar komende vrijdag zal het droomdraaiboek voor de Seine-ceremonie dus gewoon bovengehaald worden.


Met daarin wel een ongezien groot hoofdstuk aan veiligheidsmaatregelen. "Parijs zal een bunker zijn", verzekerde een kenner tegenover de New York Times. "Er zijn kosten noch moeite gespaard."


Concreet is er al van vorige week een bijzonder ruime veiligheidszone ingesteld aan beide kanten van de rivier. Gemotoriseerde voertuigen zijn verboden, 20.000 bewoners en werkenden krijgen alleen met een speciale QR-code toegang.


Straks wordt er nog een versnelling hoger geschakeld. Op de avond van de ceremonie zal het luchtruim rond Parijs over een afstand van 150 kilometer afgesloten worden. Ook metrostations, bedrijven en restaurants gaan onherroepelijk dicht.

In totaal zullen 45.000 politieagenten, brandweerlieden en soldaten instaan voor de veiligheid. Te land, ter zee en in de lucht. Gaande van honderd duikers gespecialiseerd in explosieven tot militairen die waken in de riolen.


Veel gedoe met een torenhoog kostenplaatje (250 miljoen euro) voor máár een openingsshow, vinden sommigen.

 

"Maar vrijdag zal iedereen zien waarom het de moeite waard is geweest", counterde president Macron.

 

Paris 2024: que la fête commence!

De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vrijdag live en integraal te bekijken op VRT 1 en met livestream op Sporza en VRT MAX vanaf 19.25 uur.