Hebben Beerschot en Dender overlevingskansen in eerste klasse? "Er zal zeker nog versterking nodig zijn"

 za 27 juli 2024 06:20
Dender en Beerschot maken dit weekend hun rentree in de Jupiler Pro League.

Terug van weggeweest. Beerschot en Dender maken komend weekend hun rentree in de Jupiler Pro League na respectievelijk 2 en 15 jaar afwezigheid. Maar hoe gewapend komen de promovendi voor de dag? "Ze zullen allebei nog versterking nodig hebben. Ik mag hopen dat die er komt", stelt commentator Jeroen Roppe, die de clubs afgelopen seizoen meermaals in actie zag.

Samen met het nieuwe Belgische voetbalseizoen staan weer heel wat vraagtekens voor de deur. Hoe liggen de machtsverhoudingen bij de topclubs? Wie ontpopt zich dit jaar tot revelatie? En waar wordt het een seizoen onder de maat?

 

Maar het grootste vraagteken is misschien nog het duo nieuwkomers: waar liggen de grenzen van promovendi Beerschot en Dender?

 

Beerschot kroonde zich vorig seizoen tot kampioen in de Challenger Pro League, maar het rommelde daarna even op het Kiel. Bij verrassende tweede Dender loopt de voorbereiding iets vlotter, al lijkt de club uit Denderleeuw niet de infrastructuur en de middelen te hebben van de concurrentie.

 

"Ik las al dat ze een vogel voor de kat worden genoemd, maar daarvoor is het nog veel te vroeg", blikt Jeroen Roppe vooruit. Hij becommentarieerde beide clubs vorig seizoen meerdere keren in tweede klasse.

Beerschot kroonde zich vorig seizoen tot kampioen.

Champions League op het Kiel

De commentator van Eleven DAZN was een van de bevoorrechten die de razend spannende ontknoping in de Challenger Pro League vanaf de eerste rij meemaakte.

 

"Het was zowat de spannendste competitie van Europa", blikt Roppe nog eens terug. "Enkele weken voor de ontknoping waren er nog 8 potentiële stijgers. Dan komt het aan op details."

 

Zo zag Roppe bij Beerschot en Dender een sleutelrol weggelegd voor de trainers. "Dirk Kuyt heeft al in een WK-finale en een Champions League-finale gestaan. Hij kon dus heel veel rust overbrengen op zijn spelers."

 

"Bij Dender ging Timmy Simons hyperprofessioneel te werk. Hij deed de spelers echt geloven dat promotie mogelijk was."

 

Die laatste zijn ze bij Dender intussen wel kwijt. Simons trok naar Westerlo. "Maar Vincent Euvrard vind ik de perfecte casting als opvolger van Simons. Het is een hele goeie trainer die wat mij betreft een echte eersteklassecoach is. Dat kan hij nu eindelijk bewijzen."

 

"En ook het sportieve management heeft bij beide clubs schitterend werk geleverd. Ze haalden vorig jaar allebei heel goedkope jongens, die zich wilden bewijzen. Slimme transfers met weinig geld, dus."

Het viel me op dat beide ploegen zijn gaan shoppen in de Challenger Pro League.

Jeroen Roppe

Aan de omkadering zal het dus niet liggen bij de twee stijgers. Maar spraakmakende transfers om de sprong naar eerste klasse kracht bij te zetten? Die blijven voorlopig wat uit.

 

"Op transfervlak zijn er nog geen spectaculaire dingen gebeurd", merkt ook Roppe. "Het viel me op dat ze allebei zijn gaan shoppen in de Challenger Pro League."

 

"Beerschot haalde Shinton van Club NXT en Henderson van Oostende, Dender plukte daar Berte weg en haalde twee jongens van SK Beveren. Dat zijn wel twee heel goeie transfers."

 

"Bryan Goncalves heeft een geweldige linker en David Hrncar liet al twee seizoenen zien dat hij echt wel een van de beste rechterflankspelers van de reeks was."

 

"Voorts hebben beide ploegen hun kern ook kunnen behouden. Bij Beerschot betekent dat dat ze opnieuw kunnen rekenen op Thibaud Verlinden. Die was vorig jaar dé smaakmaker en stak er wat bovenuit. Ryan Sanusi is dan weer de rustbrenger op het middenveld en een echt clubicoon."

 

"Bij Dender kijk ik vooral naar Lennard Hens, die met 4 goals en 11 assists als middenvelder geweldige statistieken had. Hij kon net als Verlinden naar een pak andere clubs, maar koos voor het promotieverhaal."

Lennard Hens was van groot belang bij Dender.

Knokken om het behoud

Alleen rijst al snel de vraag: is die kern uit tweede klasse wel sterk genoeg om ook in de Jupiler Pro League weerwerk te bieden?

 

"Als ik de voorbereiding volg en de coaches hoor, dan zal er zeker nog versterking nodig zijn. Ik mag hopen dat die er komt. Euvrard wil minstens nog 3 aanwinsten en ik hoorde Kuyt al roepen om mensen met ervaring in eerste klasse."

 

"Maar een vogel voor de kat? Het is nog veel te vroeg om zoiets te zeggen. Ik denk dat er nog inkomende transfers kunnen gebeuren. En als ze doorgaan op het elan van vorig seizoen, is er veel mogelijk."

 

"Al is het duidelijk dat hun ambitie het behoud zal zijn en dat ze niet meteen hoger zullen mikken."

 

Op 31 augustus kijken de promovendi elkaar al in de ogen. "Dat wordt direct een hele leuke partij", besluit Roppe. Meteen ook eentje met het mes op de keel?

Gerelateerd: