Imke Courtois fileert de EK-kwalificatiecampagne van de Red Flames: "We moeten proberen dominant te voetballen"

 wo 17 juli 2024 11:58

De Red Flames konden niet overtuigen in de groepsfase van de EK-kwalificatiecampagne. Imke Courtois legt hun prestaties onder een vergrootglas en zoekt naar oplossingen. "Misschien is er nood aan een nieuwe wind."

Na de loting voor de EK-kwalificatiecampagne was de ambitie van de Red Flames duidelijk: met Denemarken strijden om de tweede plek na een onaantastbaar Spanje.

 

Helaas bleef het bij een ambitie. Na een dubbele nederlaag tegen de Denen moesten de Flames zelfs nog bang achterom kijken om toch niet allerlaatst te worden in de groep.

 

Ook analiste Imke Courtois vindt het een reality check. "Je wil je toch ergens meten met Denemarken, dat is het niveau waar je naartoe wil groeien. En tegen Tsjechië verwacht je een 6 op 6, dus mag je wel spreken over een teleurstellende campagne."

 

Waar knelde het schoentje dan? "Het spel was bij momenten te conservatief, te gefocust op het defensieve. In het eerste duel tegen Denemarken tonen we pas lef wanneer we achter staan, maar dan is het eigenlijk te laat."

Gerelateerd:

Lef, het woord is gevallen. Gaat het dan om durven voetballen? "Met deze groep en met dit talent moeten we eens proberen zelf het spel te bepalen en dominant te voetballen."


"Dan heb ik het uiteraard niet over duels tegen landen als Spanje. Maar tegen tegenstanders als Denemarken en Tsjechië zou ik dat zeker eens durven. Zo'n duidelijk gameplan, vooral in balbezit, lijkt nu toch wat te ontbreken."


Ondanks de teleurstellende resultaten, ziet Courtois ook een positieve evolutie. "We zijn goed bezig met het opleiden van jonge talenten. Daar moeten we ook in blijven geloven."


"Ook de nieuwe voorwaarden van de Pro League vormen een belangrijke stap naar professionalisering. Zo kunnen de meisjes zich toeleggen op het voetbal zonder nog een tweede baantje te moeten zoeken. Dat is stap 1."

Het is gezond om te vragen of er geen nieuwe wind nodig is.

Imke Courtois

En wat is stap 2? "Misschien moeten we ons toch afvragen of de Red Flames geen nood hebben aan een nieuwe wind. Ook al denk ik dat de groep heel dankbaar is voor wat Ives Serneels al heeft gerealiseerd."

 

"Op het EK loodste hij de Flames naar een geweldige campagne, met een kwartfinale. De vraag of een nieuwe wind niet nodig is, wordt vaak kritisch onthaald, maar het is gezond om ze te stellen."

 

Nieuwe wind of niet, de Red Flames moeten in de play-offs op zoek naar een EK-ticket. En dat ziet Courtois wel goedkomen. "Tegen mindere tegenstanders zullen ze het spel moeten maken. En ze kunnen dat, dus het geloof is er zeker nog."