Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Groen wordt nu aartsmoeilijk: Jasper Philipsen heeft mirakel nodig om Biniam Girmay nog te passeren

 vr 19 juli 2024 10:35
Jasper Philipsen
Jasper Philipsen aast nog op groen in de Tour.

Drie ritten voor het einde is de strijd om de groene puntentrui zo goed als gestreden. Biniam Girmay heeft 33 punten voorsprong op Jasper Philipsen. In theorie zijn er nog 130 punten te verdienen, maar de finishes van de etappes zijn niet gemaakt voor de snelle mannen. Hoe kan Philipsen toch nog het groen meenemen naar huis? 

Door de valpartij van Biniam Girmay dinsdag was Jasper Philipsen tot op 32 punten van zijn concurrent genaderd. Daar kwam woensdag weer een extra puntje bij, want de Eritreeër klopte de Belg aan de tussensprint. 

 

Gisteren pakten ze geen punten, dus zo bleef de situatie ongewijzigd. Aan de groene bogen kun je steeds nog 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 punten verzamelen, maar volstaat dat wel?

 

Philipsen moet hopen dat Girmay telkens geen punten pakt en zelf hoog scoren.  Alleen: in welke van de loodzware slotritten is het nog haalbaar voor onze snelle landgenoot om de tussensprint te halen?

Tour de France klassement

naampuntenploeg
1
Biniam Girmay
387
Intermarché - WantyIWA
2
Jasper Philipsen
354
Alpecin - DeceuninckADC
3
Bryan Coquard
188
CofidisCOF
4
Anthony Turgis
163
TotalEnergiesTEN
5
Arnaud De Lie
161
Lotto - DstnyLTD
6
Wout van Aert
152
Team Visma - Lease a BikeTVL
7
Tadej Pogacar
136
UAE Team EmiratesUAD
8
Jonas Abrahamsen
136
Uno-X MobilityUXM
9
Pascal Ackermann
118
Israel - Premier TechIPT
10
Remco Evenepoel
112
Soudal - Quick-StepSOQ

Vrijdag - bergetappe

Tussensprint in Guillestre:

  • Op 951 meter hoogte
  • Na 21,1 kilometer

De grootste kans om punten te pakken krijgt Philipsen vandaag, want de tussensprint ligt voor de zware drie cols. 

 

Om de sprinters wat te sparen staat de boog al na 20 kilometer opgesteld. Tot in het groene Guillestre moet er ook amper geklommen worden. Het ideale moment dus om de laatste punten te pakken.

 

Al zal Philipsen lang niet de enige zijn die daar nog een zaakje wil doen, vele andere snelle mannen zullen zich - noblesse oblige - een laatste keer willen moeien in het spierballengerol.

Zaterdag - bergetappe

Tussensprint in Saint-Martin-Vesubie:

  • Op 967 meter hoogte
  • Na 87,8 kilometer

Zaterdag punten pakken wordt schier onmogelijk voor Jasper Philipsen (en andere snelle mannen. Zo ligt de tussensprint zaterdag verscholen in de schaduw van twee loeizware cols.

 

Met eerst de Col de Braus van tweede categorie (10 kilometer aan 6,6%) en dan ook nog de ellenlange Col de Turini van eerste categorie (20,7 kilometer aan 5,7%) is het een "mission impossible" om daar nog iets weg te graaien.

 

En het klassieke sprintspektakel op de slotdag krijgen we ook niet in deze Tour. Deze zondag geen Champs-Elysées-sprint, wel een tijdrit in en rond Nice.

 

Tegen de klok zijn er nog maximaal 20 punten voor het groen te verdienen, maar behoudens een mirakel zal Philipsen ook daar niks meer rapen. 

Gerelateerd: