Canadese doelman verstopt spiekbriefje van collega bij penalty's, maar Uruguay wint troostfinale Copa America

zo 14 juli 2024 09:16

Hij kon het maar proberen... De Canadese doelman probeerde de troostfinale van de Copa America naar zijn hand te zetten met wat gesjoemel in de strafschoppenreeks, zonder succes. Uruguay won de spektakelwedstrijd om het brons, waarin Luis Suarez de redder in nood was.

Canada stond voor het eerst op de Copa America, maar het maakte het 15-voudig kampioen Uruguay toch knap lastig in de troostfinale.

In de 80e minuut leken de Canadezen zelfs hun hand uit te steken naar brons dankzij voormalig AA Gent-aanvaller Jonathan David. Hij wiste de vroege openingsgoal van Rodrigo Betancur helemaal uit na de gelijkmaker van Ibrahima Koné: 2-1.

Toch kon Uruguay nog strafschoppen afdwingen. Veteraan Luis Suarez bracht redding voor La Celeste: de 37-jarige invaller tikte in de 92e minuut de gelijkmaker binnen.

Verlengingen kwamen er niet, wel meteen strafschoppen. Daarin besliste de Canadese doelman Dayne St. Clair om wat psychologische oorlogsvoering te spelen met zijn collega Sergio Rochet.

Hij verstopte de drinkbus van de Uruguayaan, met daarop zijn spiekbriefje met de Canadese strafschopnemers. De scheidsrechter had het evenwel in de smiezen en gaf St. Clair geel.

Stond het op de drinkbus? Rochet dook alvast naar de juiste hoek en stopte de strafschop van Koné. Aanvoerder Alphonso Davies mikte daarna nog een panenka op de lat, waardoor Uruguay het brons pakte.

Uruguay werd in de halve finales uitgeschakeld door Colombia (1-0), dat zondag in Miami de finale speelt tegen wereldkampioen en titelverdediger Argentinië.