Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Vive le vélo-gasten spelen ploegleider van de 3 tenoren: "Evenepoel? Volgen, volgen, volgen"

 vr 12 juli 2024 23:45
Hoe pakken Pogacar, Vingegaard en Evenepoel het aan?

De 3 tenoren staan voor een stevige test. Met de beklimmingen van de Tourmalet en de Pla d'Adet kan het kaf in etappe 14 wel eens van het koren gescheiden worden. Maar hoe moeten Pogacar, Evenepoel en Vingegaard het straks aanpakken? De gasten van Vive le vélo kropen in de rol van ploegleider.

Het is tijd voor de Pyreneeën in de Tour. In de 14e etappe wachten maar liefst twee cols van buitencategorie.

 

Op de Tourmalet en de Pla d'Adet mogen de sterkste klimmers een eerste échte tik proberen uit te delen aan de concurrentie. Maar hoe doen ze dat het best? Elke gast kreeg in Vive le vélo 1 kopman toebedeeld.

Stijn Steels als ploegleider van Remco Evenepoel

Kan Remco Evenepoel zich morgen meten met de twee absolute topfavorieten in deze Tour? Onder leiding van Stijn Steels zou het advies alvast duidelijk zijn.

 

"Volgen. Altijd maar volgen, volgen, volgen", klonk het. "Geen initiatief nemen en kijken waar het schip strandt."

 

"We gaan er nog altijd van uit dat die twee bergop iets beter gaan zijn. Het hoofddoel was aan het begin top 5 en nu podium. Dan moet hij nu gewoon volgen en in de slottijdrit alles geven dat hij in zich heeft."

 

Afwachten of Remco Evenepoel zich effectief kan vastbijten in het wiel van Pogacar en Vingegaard.

Evenepoel wil maar al te graag zijn 2e plek in het klassement vasthouden.

Zico Waeytens als ploegleider van Jonas Vingegaard

Ex-renner Zico Waeytens rijdt momenteel rond met de VIP-busjes bij Lotto - Dstny, maar trok voor de gelegenheid de plunje van Visma-Lease a Bike aan.

 

Hoe zou hij Vingegaard door de eerste Pyreneeënrit loodsen?

 

"Ik denk dat Vingegaard Pogacar kan lossen bergop", was Waeytens meteen duidelijk. "Zeker op de laatste klim."

 

"Waarom? Niet veel mensen weten dat, maar in de tijdrit heeft Jonas 11 seconden sneller bergop gereden dan Pogacar. In de voorbije bergrit reed hij ook nog eens die 30 seconden dicht op de Sloveen."

 

"Hij zal alleen maar groeien in de wedstrijd. En de suikerklop van Pogacar zag er de vorige keer ook wat vreemd uit."

 

"Ik zeg dus: wachten tot op de slotklim. Als hij zich goed voelt, mag hij daar zo vroeg mogelijk gaan."

Vingegaard vloerde Pogacar al in etappe 11.

Jan Bakelants als ploegleider van Tadej Pogacar

Tot slot kreeg ook de gele trui nog wat goeie raad mee. Jan Bakelants mocht Tadej Pogacar van de winnende tactiek voorzien.

 

"Zo vroeg mogelijk, dat snap ik wel", keerde hij eerst nog even terug op de woorden van Zico Waeytens. "Het lastigste stuk van de klim zit in de eerste 5 kilometer."

 

Maar aanvallen? Dat moet Pogacar helemaal niet doen van Bakelants. "Pogacar moet van mij morgen Vingegaard volgen en winnen in de sprint", stelde hij.

 

"Als we een parallel willen trekken, kunnen we kijken naar vorig jaar. Toen won Pogacar de rit over de Tourmalet, waar Visma-Lease a Bike ferm had huisgehouden. Maar dit jaar hebben ze daar gewoon de ploeg niet voor", besloot hij met een duidelijk statement.

 

 "Dan komt het neer op de slotklim en die ligt Pogacar volgens mij meer. Al zullen we nog geen al te grote verschillen zien morgen."

 

Hoe dan ook lijkt de druk op de schouders van Vingegaard te rusten. Want Pogacar en Evenepoel? Die mogen van hun ploegleider alleen maar volgen.

Gerelateerd: