Met Hannes Van Duysen als Belgisch uithangbord: alles wat je moet weten over het sportklimmen op de Spelen

 ma 5 augustus 2024 11:30
Hannes Van Duysen in actie.

Vandaag is het aan Hannes Van Duysen. Zijn specialiteit: klimmen. Hoor je het donderen in Keulen bij de termen boulder en lead? Geen paniek, want we leggen het je haarfijn uit en je ontdekt wie in actie komt voor ons land. 

Competitie

Sportklimmen bestaat uit drie disciplines: speed, boulder en lead. Op de Olympische Spelen is er één combinatiecompetitie voor boulder en lead en een aparte speedcompetitie. 

 

Bij speed moet de klimmer zo snel mogelijk een kort parcours afleggen. Dat bestaat uit 20 grepen. De besten leggen het altijd af in minder dan 10 seconden. 

 

Boulder is de discipline met de meeste krachtuithouding. Er zijn 5 boulders en die moeten de deelnemers in zo weinig mogelijk pogingen afleggen. 

 

De klimmers krijgen 5 minuten om elke boulder af te werken. Daarin mogen ze verschillende pogingen ondernemen om zoveel mogelijk 'tops' te bereiken. 

 

In een leadcompetitie geraakt een klimmer liefst zo hoog mogelijk. Per greep die hij of zij kan pakken, krijgt de deelnemer een punt. Als er bijvoorbeeld een poging wordt ondernomen om een 16e greep te bereiken wordt de score 15+.

 

Het lezen van de muur is bij deze discipline het belangrijkste. De klimmers krijgen een kwartier voor het begin 6 minuten om de muur goed te lezen. 

Hannes Van Duysen in actie tijdens een leadcompetitie.

Wie, wanneer, waar in Parijs?

Er liggen 4 gouden medailles voor het grijpen: 2 bij de mannen en 2 bij de vrouwen. Op 5, 6 en 7 augustus zijn er de kwalificaties in speed en de halve finales in boulder en lead. 

 

Dan komt Hannes Van Duysen een eerste keer in actie. Hij klimt op 6 en 7 augustus de halve finales van boulder en lead. 

 

Van 7 tot 10 augustus zijn er iedere dag finales. Op vrijdag 9 augustus worden de medailles verdeeld bij de mannen in boulder en lead. De scores van beide disciplines worden samengeteld om uit te maken wie de medailles krijgt. 

 

Dat alles gebeurt in het Le Bourget Sport Climbing Venue, de enige faciliteit die expliciet gebouwd werd voor de Olympische Spelen. 

Planning sportklimmen op Olympische Spelen
maandag 5 augustus 10.00 uur boulder & lead: halve finale boulder (m)
woensdag 7 augustus 10.00 uur boulder & lead: halve finale lead (m)
vrijdag 9 augustus 10.15 uur boulder & lead: finale boulder (m)
  12.28 uur boulder & lead: finale lead (m)

Tips van Belgische olympiër

Richting de Spelen gingen Bavo Mortier en Bert De Backer langs bij olympiër Hannes Van Duysen. Hij gaf enkele tips aan de twee bezige bijen: 

 

  • Warm je bovenlichaam op. 
  • Gebruik de toppen van je tenen en trek uit de armen. 
  • Hoe efficiënter je klimt, hoe meer je over hebt op het einde.