Gert Gommé over olympische jumpingselectie: "De bondscoach houdt van stabiliteit en regelmaat"

 ma 8 juli 2024 13:42
Jérôme Guéry was in Tokio nog goed voor brons.
Jérôme Guéry was in Tokio nog goed voor brons.

Niet de Belgische top 3, wel Jérôme Guéry, Gilles Thomas en Wilm Vermeir zullen ons land vertegenwoordigen in het jumping op de Olympische Spelen. Dat heeft hier en daar wel voor een aantal gefronste wenkbrauwen gezorgd. "Maar de bondscoach heeft wel wat krediet opgebouwd de laatste jaren", zegt Sporza-journalist Gert Gommé.

De olympische selectie van bondscoach Peter Weinberg zorgde vorige week toch wel voor een klein schokgolfje in de paardensport. De top 3 van de Belgische ranking werd immers over het hoofd gezien. Geen Nicola en Olivier Philippaerts en ook geen Pieter Devos in Parijs.

 

"Die keuzes passen in de strategie van Weinberg", weet Gert Gommé. "De bondscoach houdt van stabiliteit en regelmaat en heeft op basis daarvan zijn ploeg geselecteerd."

 

"Guéry is een heel logische keuze. Hij is onze kampioenschapstopper. Op de vorige Spelen haalde hij nog brons. Met Quel Homme de Hus heeft hij ook een geweldig paard, dat even geblesseerd geweest is, maar fris en monter aan de start zal staan in Parijs."

"Ook de jonge belofte Gilles Thomas heeft met Ermitage Kalone een paard dat in topvorm verkeert. Op internationale wedstrijden hebben zij al een paar goeie resultaten neergezet. En dan is er ook nog Wilm Vermeir. Hij is misschien een klein beetje een verrassing, maar hij presteert wel heel regelmatig."


"Het ontbreken van de broers Philippaerts en Devos? De bondscoach heeft gekeken naar de regelmaat in de Nations Cup. In een wedstrijd waarin elk resultaat telt, zoals nu op de Spelen, kun je je geen misstappen permitteren."


Is het geen risico om de broers Philippaerts en Pieter Devos thuis te laten? "Weinberg heeft de voorbije jaren wel wat krediet opgebouwd. Maar zoals voor elke bondscoach geldt dat er kritiek zal komen wanneer er geen resultaten volgen", aldus Gommé.

Gerelateerd:
Bert en Bavo gaan Olympisch
Bavo en Bert bereiden zich voor op de Olympische Spelen in Parijs met Belgische topsporters. Samen leren ze de atleet én zijn of haar discipline kennen. Bloed, veel zweet en tranen verzekerd.
9 afleveringen