Thiam valt naast podium? Databedrijf voorspelt Belgische medaillekansen 30 dagen voor de Spelen

 wo 26 juni 2024 08:24
" "
Op 26 juli is het zover: dan is er de openingsceremonie van de Spelen. Die lopen tot 11 augustus.

Nog exact 30 dagen aftellen tot de Olympische Spelen in Parijs. Wat mogen we daar verwachten van de Belgen? Het gerenommeerde databureau Gracenote voorspelt 11 Belgische medailles, al blijkt daar nu al zeker eentje niet van te kloppen.

Statistiekenbureau Gracenote houdt de sportwereld om de zoveel tijd zoet met voorspellingen over de olympische medaillespiegel. Exact 30 dagen voor de openingsceremonie in Parijs is er een nieuwe update. 

 

Net als voor de Spelen in Tokio voorspelt Gracenote dat de Belgen met 11 medailles naar huis gaan. In Tokio werden het er uiteindelijk 7, hoeveel kanshebbers maken nu de profetie waar?

Drie keer goud

In Tokio veroverden de Belgen 3 gouden medailles. Nafi Thiam, de Red Lions en Nina Derwael kroonden zich tot olympisch kampioen.

 

En ook in Parijs zouden drie atleten op het hoogste schavotje staan, alleen zijn het drie andere namen. Matthias Casse zou zijn bronzen medaille van Tokio inruilen voor een gouden exemplaar.

 

Remco Evenepoel, wereldkampioen tijdrijden, zou ook de olympische titel wegkapen tegen de klok. Lotte Kopecky zou dan weer haar regenboogtrui in de verf zetten in de wegrit.

 

Een jaar geleden rekende Gracenote ook Nafi Thiam bij de kanshebbers op goud, maar een 3e olympische titel op een rij zit er volgens het databureau niet in. Integendeel, de kersverse Europese kampioene zevenkamp valt nu zelfs van het podium.

atleet sport medaille
Remco Evenepoel Tijdrit Goud
Lotte Kopecky Wegrit Goud
Matthias Casse Judo Goud
Lotte Kopecky.

Vijf keer zilver

Is 2024 eindelijk het jaar voor de Belgian Tornados? In Peking (2008), Rio de Janeiro (2016) en Tokio (2021) strandde de Belgische 4x400m-ploeg telkens op de ondankbare 4e plek. De Europese kampioenen zouden nu wel raak schieten met zilver.

 

Ook de Red Lions gaan volgens Gracenote voor de 3e Spelen op een rij een medaille pakken. Na zilver in Rio en goud in Tokio zouden de hockeymannen opnieuw de olympische finale halen, maar wel verliezen.

 

Sarah Chaari, het Belgisch uithangbord in het taekwondo, zou net naast het goud grijpen, met zilver als gevolg.  De Belgische eventingploeg en ruiter Pieter Devos zouden haar voorbeeld volgen. 

atleet sport medaille
Belgian Tornados 4x400 meter Zilver
Pieter Devos Jumping Zilver
Eventingploeg Paardensport Zilver
Red Lions Hockey Zilver
Sarah Chaari Taekwondo Zilver

Drie keer brons

Lotte Kopecky wordt de grote slokop op de Spelen, want behalve het goud in de wegrit zou ze ook twee keer toeslaan op de piste. Gracenote ziet haar ook brons pakken in het omnium en de koppelkoers.

 

De voorspelling voor de ploegkoers is gebaseerd op de resultaten van de vorige Spelen, WK's en andere kampioenschappen. Die resultaten reed Kopecky evenwel aan de zijde van Shari Bossuyt, die ondertussen een schorsing kreeg van 2 jaar na het debacle rond een positieve dopingtest. Het is trouwens nog niet zeker of Kopecky de ploegkoers rijdt in Parijs.

 

En dat je de voorspelling van Gracenote maar beter met een korreltje zout neemt, blijkt ook uit de bronzen medaille voor Jasper Philipsen. De sprinter werd niet geselecteerd voor de Spelen in Parijs... Neemt Wout van Aert zijn kans over?

Atleet Sport Medaille
Jasper Philipsen Wegrit Brons
Lotte Kopecky en Katrijn De Clercq Koppelkoers Brons
Lotte Kopecky Omnium Brons

VS alweer grote slokop

Mochten de profetische woorden waarheid worden, gaan de Belgen dus met 11 medailles naar huis. De laatste eeuw konden de Belgische atleten nooit met dubbele cijfers pronken.

 

De Verenigde Staten zullen volgens Gracenote zelfs driedubbele cijfers oogsten. Met 123 medailles, 10 meer dan in Tokio, zouden ze voor de 8e keer op een rij de grote slokop zijn op de Spelen.

 

Vervolledigen het virtuele podium: China op 2 met 87 medailles, het Verenigd Koninkrijk op plek 3 met 62. 

 

De Belgen zouden op de 24e plek eindigen in de medaillestand. Op 23 juli, drie dagen voor de openingsceremonie, maakte Gracenote de finale versie bekend van zijn voorspelling voor Parijs. 

land medailles goud zilver brons
1. Verenigde Staten 123 37 34 52
2. China 87 36 29 22
3. Groot-Brittannië 62 14 25 23
4. Frankrijk 56 29 17 10
5. Australië 48 13 22 15
...        
24. België 11 3 5 3