Keeperstrainer Guy Martens ziet eeuwige geduld van Casteels beloond: "Hij kan de held van het toernooi worden"

 ma 24 juni 2024 09:53
Casteels in actie tegen Slovakije.

Het kan snel gaan in het voetbal. Tot vorig jaar leek Koen Casteels steeds de eeuwige reserve achter een van de beste doelmannen ter wereld bij de Rode Duivels, maar door extrasportieve redenen werd hij de nationale nummer 1. Zijn voormalige keeperstrainer bij de jeugd Guy Martens twijfelde nooit aan de kwaliteiten van Casteels: "Hij heeft gewoon pech gehad."

Koen Casteels (31) keepte een goede partij tegen de Roemenen en hield zijn netten schoon. Dat zag ook Guy Martens, zijn keeperstrainer in de jeugd bij Genk, graag gebeuren. 

 

"Ik vond het een degelijke wedstrijd. Er zat natuurlijk spanning op, maar ze hebben het op een goede manier afgehandeld en gedaan wat ze moesten doen."

 

Naar eigen zeggen heeft Martens nooit getwijfeld aan de mogelijkheden van Casteels, maar heeft de doelman gewoon het lot niet aan zijn kant gehad bij de nationale ploeg.

 

"Er zijn nooit twijfels geweest of hij een goeie doelman is. Hij had gewoon pech dat hij een van de beste doelmannen ter wereld voor zich moest dulden", klinkt het bij Martens. "Op zich is dat ook niet zo slecht, want die gezonde concurrentie heeft ze allebei naar een hoger niveau getild."

 

"Casteels heeft die rol van tweede doelman ook altijd heel goed vervuld en nu toont hij dat hij zijn mannetje kan staan."

Hij had gewoon pech dat hij een van de beste doelmannen ter wereld voor zich moest dulden.

Guy Martens

Bij de jeugd bleek Casteels eigenlijk even de betere doelman te zijn van de twee, maar dan heeft Courtois "iedereen meters achter zich gelaten."

 

"Op een gegeven moment was Casteels technisch een betere doelman dan Thibaut, ik praat dan over 14 jaar geleden. Natuurlijk is er op jonge leeftijd nog veel progressiemarge. Dat was bij Thibaut niet anders. Hij nam opeens een vogelvlucht en liet iedereen meters achter zich."

 

"Casteels is dan op zijn eigen tempo blijven groeien. Hij heeft altijd gewerkt met constante progressie met een duidelijk doel voor ogen. Omdat hij de hete adem voelde van Thibaut is hij dan bij ons vertrokken naar de Bundesliga."

 

"Daar heeft hij ook geduld moeten opbrengen, maar is hij uiteindelijk wel uitgegroeid tot een van de betere doelmannen van de Bundesliga."

Casteels was op de afspraak tegen Roemenië.

De held van het toernooi

De sterkte van goalie van Wolfsburg zit in zijn meevoetballend vermogen volgens Martens. 

 

"Hij leest het spel goed en blijft altijd heel koel. Dat komt ook tot uiting bij die goal van De Bruyne, waar hij een assist aflevert. Het deed me wat denken aan die 3-2 tegen Japan, waar Courtois ook de aanval lanceerde."

 

Martens denkt ook dat Casteels nog heel belangrijk kan zijn doorheen de rest van het toernooi. 

 

"Hij kan de held van het toernooi worden. Hij keepte nu een goede wedstrijd, maar het is natuurlijk afwachten wat de volgende wedstrijden brengen. Bovendien is hij ook afhankelijk van wat er voor hem gebeurt."

Gerelateerd: