Hannes Van Duysen valt net naast podium, maar kan zich troosten met olympisch startbewijs

 zo 23 juni 2024 20:03
Hannes Van Duysen in actie in Boedapest.

Hannes Van Duysen heeft zondag het olympisch kwalificatietoernooi  sportklimmen in Boedapest afgesloten op de vierde plek. De negentienjarige klimmer eindigde op de 2e plaats in het boulderen en werd 7e in de lead.

Hannes Van Duysen kon zondag relatief zorgeloos aan de finales in Boedapest beginnen, nadat hij zich zaterdag al had verzekerd van zijn olympisch ticket door de halve finales te overleven.

 

In de eerste finale van de dag, die van de boulderdiscipline, werd hij tweede met 50 punten. In de leadfinale moest hij zich tevreden stellen met plaats zeven, na 36,1 punten te hebben gescoord.   

 

Van Duysen wordt in Parijs de eerste Belgische klimmer in de geschiedenis op de Olympische Spelen. De sport stond bij vorige Spelen in Tokio (2021) voor het eerst op de olympische agenda, maar toen wist geen enkele Belg zich te kwalificeren.

 

Het kwalificatietoernooi in Hongarije was het tweede en laatste deel uit de Olympic Qualifier Series, waarin de olympische tickets voor verscheidene sportdisciplines worden uitgedeeld. Ruim een maand geleden werd in Shanghai (16-19 mei) het eerste toernooi afgewerkt, daarin eindigde Van Duysen als zesde.

 

Op de Olympische Spelen in Parijs zullen 20 mannen en 20 vrouwen (met een maximum van 2 per land) de nieuwe combinécompetitie (boulder+lead) afwerken. 

Hannes Van Duysen leerde Bert en Bavo sportklimmen

Bert en Bavo gaan Olympisch
Bavo en Bert bereiden zich voor op de Olympische Spelen in Parijs met Belgische topsporters. Samen leren ze de atleet én zijn of haar discipline kennen. Bloed, veel zweet en tranen verzekerd.
9 afleveringen
Gerelateerd: