Ooit visionaire ballenjongen, nu Turkse sensatie: het verhaal van magische (gedwongen) linkspoot Arda Güler

 do 20 juni 2024 06:53
Arda Güler
Arda Güler

Een donderknal die tot ver buiten Dortmund te horen was. Met een fenomenaal afstandsschot gaf Arda Güler (19) tegen Georgië nóg maar eens zijn visitekaartje af. Het Turkse goudklompje van Real Madrid plant zijn voet zo steeds harder op de Europese voetbalkaart. Een schets van de linkspoot die Cristiano Ronaldo al van de tabellen vuurde op dit EK.

"De bal is verliefd op Arda Güler."

 

Met de goedkeuring van Don Carlo Ancelotti slaat een kleine Turk dit seizoen traag maar gestaag zijn vleugels open bij Real Madrid.

 

Een kwestie van vertrouwen, zo blijkt. Want ook voor de eerste groepsmatch van Turkije op het EK inspireerde de altijd kauwende Italiaan zijn poulain tot grootse dingen.

 

"Ancelotti stuurde me een berichtje voor de wedstrijd. Die steun van Real Madrid motiveert mij enorm", glunderde Güler na zijn wereldgoal tegen Georgië.

 

Een doelpunt dat de Turkse commentator met dienst uit zijn dak liet gaan.

De wereld leerde dit seizoen zijn naam kennen door zijn transfer naar de Spaanse hoofdstad. Maar het 19-jarige toptalent liet al veel langer van zich spreken.

 

Voor zijn geweldige linkervoet moeten we zelfs terug naar de kleuterjaren van Arda. Gekneed door de wil van papa Güler moest hij als kind al alles met die linker doen. "We hadden geen enkele linkspoot in onze familie", zei vader Ümit daar later over.

 

"Daarom legde ik voetballen en ballonnen voor zijn linker, zodat hij die vaker zou gebruiken." Laat net die voet voor wonderlijke goals zorgen.

Visionaire ballenjongen wordt recordjager

De Turkse voetbalwereld? Die leerde Güler al een pak vroeger kennen.

 

Niet als voetballer, wel als ballenjongen.

 

In 2018 staat een 12-jarige Güler achter de goal in de wedstrijd tussen zijn Gençlerbirligi tegen Trabzonspor. De bezoekers kregen een penalty. De ballenjongen riep naar doelman Hopf om naar rechts te springen.

 

De keeper volgde het advies braaf en ranselde de elfmeter uit zijn rechterhoek.

Ballenjongen Arda Güler maakte het verschil aan de achterlijn.

Op het veld trekt de technische wervelwind de aandacht van Fenerbahçe. Iedereen binnen de club moet zijn talent erkennen. De grote doorbraak volgde vorig seizoen.

 

Dansend tussen de bank en basis laat Güler flitsen van zijn kunnen zien.

 

Buitenlandse interesse wekt hij meteen, want in elke wedstrijd doet een actie van de middenvelder de ronde op sociale media. Pas wanneer hij de kroon op het werk zette in de Turkse bekerfinale, was hij vertrekkensklaar.

 

Een onhoudbare Güler werd Man van de Match tegen Besiktas na een assist op Batshuayi, die twee keer scoorde. Een kleine maand later nam hij afscheid van de club.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een zware knieblessure fnuikt wel zijn lancering bij Real. 

 

Tot de jaarwisseling komt de inmiddels 19-jarige creatieveling niet aan spelen toe. Erna heeft hij niet veel minuten nodig om het kritische publiek te verwennen.

 

In 10 optredens verzamelt Güler 6 goals voor de Koninklijke. Maar het zijn vooral de speelse fantasietjes - zoals de poging van halfweg tegen de lat - die aanslaan.

Messi heeft alles al bereikt, maar Arda heeft meer puur potentieel.

Jeugdtrainer Güler

En uiteraard: door zijn linkervoet en dribbelvaardigheid is de vergelijking met ene Lionel Messi nooit veraf. Güler wordt de hemel ingeprezen, ook door zijn voormalige jeugdcoach.

 

"Messi is de beste die ik ooit aan het werk heb gezien en heeft alles al bereikt. Arda heeft geweldige capaciteiten, maar moet zich nog bewijzen", zegt Genclerbirligi-jeugdcoach Erol Tokgozler.

 

"Maar als we het puur over potentieel hebben, heeft Arda meer potentieel dan Messi."

 

Dat streepje potentieel leverde hem een record op dat hij afsnoepte van die andere grootheid: Cristiano Ronaldo. De Turk is op zijn 19 jaar en 114 dagen de jongste speler die kon scoren bij zijn EK-debuut.

 

De bal is verliefd op Arda Güler, de wereld zal snel volgen.

Gerelateerd: