Een kleine chip met grote gevolgen: hoe werkt de sensor die handspel van Openda opmerkte?

 di 18 juni 2024 11:17
Het valt niet te ontkennen: Openda heeft de bal geraakt met zijn hand.

Een grafiekje liet er geen twijfel meer over bestaan: Loïs Openda had voor zijn assist op Romelu Lukaku de bal even met zijn hand beroerd. Hoe werkt de technologie die de Rode Duivels een verdiende gelijkmaker kostte tegen Slovakije?

"Fussballiebe" - ofwel "Liefde voor voetbal" - is de stempel die Adidas op zijn hoogtechnologische bal voor Euro 2024 heeft geplakt. Al rezen na de openingsmatch van de Rode Duivels al twijfels over die naam.

 

Een microchip detecteerde in de slotfase handspel van Loïs Openda, waardoor de gelijkmaker van Romelu Lukaku alsnog werd afgekeurd. Met een grafiekje overtuigde de VAR de Turkse scheidsrechter om in te grijpen.

 

De "robotbal" van Adidas laat nog weinig ruimte voor twijfel. De herlaadbare microchip in de bal registreert 500 bewegingen per seconde en stuurt die informatie live door naar de wedstrijdleiding.

 

Door de "connected ball"-technologie weet de VAR op elk moment wanneer de bal wordt aangeraakt. Zelfs een lichte tik met de hand van Openda gaat niet onopgemerkt voorbij.

Nieuw is die technologie niet. Ook op het WK in Qatar in 2022 werd de chip al gebruikt om buitenspelfases correct te kunnen beoordelen. Zo kon het precieze moment worden bepaald om een buitenspellijn te trekken. 

 

Maar op dat WK bleek ook dat er nog andere toepassingen mogelijk waren. Cristiano Ronaldo wilde tegen Uruguay met de eer gaan lopen bij een doelpunt, maar Adidas maakte de volgende dag met een grafiekje duidelijk dat de Portugees de bal van Bruno Fernandes niet meer had aangeraakt.

 

Diezelfde grafiek - het heeft wat weg van een hartslagmeter - werd gisteren ook gebruikt tegen de Rode Duivels. Handspel en dus geen gelijkmaker was het harde verdict.

 

"Ik wil een eerlijke verliezer zijn", reageerde bondscoach Domenico Tedesco. "Daarom moeten we nu niet praten over de scheidsrechter of de VAR. We vertrouwen hen. Als ze besluiten dat het hands is en fluiten, dan is het handspel. Dat moeten we aanvaarden."

Twijfel

Het blijft wel een semi-automatisch systeem. De bal kan wel een beweging detecteren, maar het is nog altijd aan de scheidsrechter om een eindoordeel te vellen.

 

"Ik raak de bal inderdaad met mijn hand, maar dat is niet geheel mijn fout. Ik ben aan het lopen en streel het leer. Dat is niet vrijwillig", verdedigde Openda zich. "Ik had het zelfs niet door. Zelfs mijn tegenstander wist niet dat ik de bal geraakt had."

De meningen zijn dan ook verdeeld of het doelpunt van de Belgen wel moest worden afgekeurd. BBC-analist Gary Lineker noemde het een "bullshit decision".


Ook onze Sporza-lezer is het niet eens met de beslissing van scheidsrechter Halil Umut Meler. Meer dan 80 procent vindt dat het doelpunt geldig was.

Hoe beoordeel jij de fase?

  • Ik volg Lineker. Goal mocht niet worden afgekeurd. 81% - 39.961 stemmen
  • Handspel is handspel. Goal terecht afgekeurd. 19% - 9.429 stemmen

 

Totaal: 49.390 stemmen

Gerelateerd: