Frank Raes 30 jaar na Antwerp - Vitosja: "Daar heeft Erik Van Looy "Het is gebeurd" vandaan"

  Antwerp-aanvaller Nico Claesen (l) scoort nog 2 keer in de slotfase.

  Frank Raes was er op 26 september 1989 bij toen Antwerp in de slotminuten een 1-3-achterstand omboog in een memorabele 4-3-zege tegen de Bulgaarse club Vitosja Sofia. "Nog altijd een van de strafste comebacks ooit", weet onze toenmalige commentator, die bij de 1-3 Erik Van Looy een bekende quote influisterde.

  "Het is gedaan"

  In het seizoen 1989-1990 speelt Antwerp een memorabele wedstrijd in de eerste ronde van de UEFA-cup tegen Vitosja Sofia. De heenmatch in Bulgarije eindigt op 0-0. "Een verschrikkelijk saaie match", herinnert Frank Raes zich.

   

  De terugmatch op de Bosuil wordt de tegenpool van die wedstrijd. Raes: "In de 89e minuut maakt Vitosja de 1-3 tegen 10 Antwerp-spelers. "Het is gedaan, Antwerp zal de 2e ronde van de UEFA-beker niet bereiken", zeg ik. Zowat de helft van de supporters verlaat het stadion."

   

  "Niemand weet hoeveel minuten de scheidsrechter er bijtelt. Regels voor blessurebehandelingen of wissels bestaan nog niet, het is nattevingerwerk. En de supporters blijven in het ongewisse, want de Europese voetbalbond heeft een stadionklok verboden", vertelt onze commentator. "Een absurde regel waar ze later op terugkomen."

   

  "Plots gaat de hemel open voor Antwerp", gaat Raes voort. "In enkele minuten vallen er 3 doelpunten voor de thuisploeg. Dat is en blijft, ook internationaal, een uitzonderlijke ontknoping. Nog altijd wordt Antwerp - Vitosja de strafste comeback genoemd."

  Nico Claesen zet de remonte in voor Antwerp.

  Hans-Peter Lehnhoff is eind jaren 80 en begin jaren 90 de ster van Antwerp.

  Antwerp - Vitosja 4-3

  Doelpunten: 6' Slavtsjev 0-1, 85' Geilenkirchen 1-1, 87' Donkov 1-2, 89' Michtarski 1-3, 90' en 92' Claesen 2-3 en 3-3, 96' Quaranta 4-3

   

  Antwerp: Wim De Coninck, Wim Kiekens, Nico Broeckaert, Franky Dekenne, Rudi Smidts, Hans-Peter Lehnoff, Frans Van Rooy, Patrick Schrooten (46' Ralf Geilenkirchen), Raphaël Quaranta, Nico Claesen, Alex Czerniatynski (67' Geert Hoebrechts)

  "Het is gebeurd"

  Na het verlossende doelpunt van Raphaël Quaranta gooit Frank Raes de gevleugelde woorden "Het is gebeurd" de ether in. 

   

  Raes: "Daar heeft Erik Van Looy de mosterd gehaald om het finalespel van De slimste mens mee af te sluiten. Als het spel gespeeld is, zegt hij altijd: "Het is gebeurd." Dat komt uit Antwerp - Vitosja."

   

  Antwerp-supporter Erik Van Looy doet zijn verhaal op de Nederlandse televisie:

  "Een schande in Bulgarije"

  Frank Raes wordt nog regelmatig aangesproken over "Het mirakel van Vitosja", zelfs vanuit het buitenland. "Een Bulgaarse journalist heeft me daar onlangs over geïnterviewd", vertelt onze voormalige collega.

   

  "Een volhouder die man, hij heeft me zeker 20 keer gebeld. Eerst nam ik niet op omdat ik een Bulgaars nummer op mijn scherm zag. Via de persattaché van de voetbalbond heeft hij me toch te pakken gekregen."

   

  "Ergens op het internet staan dus in een Bulgaars artikel mijn woorden "Het is gebeurd." Zo heb ik het hem toch gespeld."

   

  "De journalist vertelde me dat ze in Bulgarije de nederlaag van Sofia nog altijd een grote schande vinden", vervolgt Raes. "De coach en de spelers worden nog altijd vervloekt."

   

  "Die ploeg heet ook niet meer Vitosja, maar wel Levski Sofia. Of de nederlaag in Antwerpen daar iets mee te maken heeft, weet ik niet, maar het is gebeurd."

  De coach en de spelers van Vitosja Sofia worden nog altijd vervloekt in Bulgarije.

  Frank Raes

  Frank Raes.

  VIDEO: De dolle slotfase in Antwerp - Vitosja