Ga naar de inhoud

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Oostenrijk
6
3
2
1
0
6
4
2
Frankrijk
5
3
1
0
2
2
1
3
Nederland
4
3
1
1
1
4
4
4
Polen
1
3
0
2
1
3
6
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Oostenrijk
0
0
0
0
0
0
0
2
Frankrijk
0
0
0
0
0
0
0
3
Nederland
0
0
0
0
0
0
0
4
Polen
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Oostenrijk
0
0
0
0
0
0
0
2
Frankrijk
0
0
0
0
0
0
0
3
Nederland
0
0
0
0
0
0
0
4
Polen
0
0
0
0
0
0
0

Koeman kluisterde hem aan de bank, maar Weghorst wist wat zou gebeuren: "Ik stuurde nog naar mijn vriendin: ik ga scoren"

 zo 16 juni 2024 18:35

Enkel "bij een noodgeval" zou Wout Weghorst spelen op dit EK. Althans, dat had de Nederlandse bondscoach Koeman hem zelf gezegd. Maar die kans kwam sneller dan verwacht voor de spits. En zoals het een echte supersub betaamt, greep hij tegen Polen meteen zijn moment. "Ik was er de hele week al klaar voor," zei hij trots na zijn winnende doelpunt - dat hij zowaar zelf al voorspeld had.

“Reddende engel”, “Held van Oranje”, "Redder des vaderlands" ...

Wout Weghorst heeft het opnieuw geflikt voor Nederland. De boomlange spits mocht in de 81e minuut van het EK-duel tegen Polen invallen en twee minuten later was het al prijs.

Hij schonk Oranje zo ultiem nog de overwinning en bespaarde hen heel wat kopzorgen en een valse start.

"Dit is onbeschrijfelijk", zocht hij zelf naar de juiste woorden na de wedstrijd. "Hier doe je het als kleine jongen voor. Het is zo speciaal om dit voor je land op een eindtoernooi te doen", klonk het met een grote glimlach.

Ik kan nu wel lullen, maar ik wist en voelde dat die bal zou komen.

Wout Weghorst

Het is ook niet de eerste keer dat Weghorst een klein wonder verricht voor Nederland op een groot toernooi. Met vier doelpunten op amper acht schoten kroont hij zich stilaan tot cultfiguur bij onze noorderburen.

 

Herinnert u zich de laatste wedstrijd van Nederland op een toernooi nog, bijvoorbeeld? In de 101e minuut sleepte Weghorst ultiem nog verlengingen uit de brand tegen Argentinië na een vernuftige vrije trap.

Tegen Polen reageerde hij dan weer kwiek op een balletje van Aké en verschalkte hij secuur de Poolse doelman Szczesny.

 

"Ik kan nu wel lullen, maar ik wist en voelde dat die bal zou komen", klopte de spits zich op de borst. "Het is zo belangrijk dat we nu goed begonnen zijn aan dit toernooi."

"Inderdaad, want Nederland was in de tweede helft toch soms los zand. Gelukkig kwam Woutje ons weer redden", jubelde ook ex-international Rafael van der Vaart na de Nederlandse uitzending op NOS.

Finisher

En zo was Wout Weghorst opnieuw de onverwachte held van Oranje.

Met de nadruk op "onverwacht."

De selectie van de volksheld hing voor het EK namelijk aan een zijden draadje. Hoewel Weghorst zich op het WK in de picture speelde in binnen- en buitenland, was hij de voorbije seizoenen gedoemd tot moeizame uitleenbeurten naar onder meer Besiktas, Manchester United en recent ook Hoffenheim.

Die zoektocht naar zichzelf was ook de Nederlandse bondscoach niet ontgaan. Hij nam zijn spits voor het EK al apart en wond er dan ook geen doekjes om. "Enkel in noodgevallen zal je spelen", vertelde hij.

 

En ook voor de clash met Polen was Koeman nogmaals duidelijk: “Je hebt starters en finishers. En Weghorst is zo’n finisher”, vertelde hij. En dan had hij het weliswaar niet over een "afwerker", maar wel over het feit dat Weghorst niet van een basisplaats moest dromen.

Wat het einddoel is? Ook dat visualiseer ik me elke dag: met die beker in de lucht juichen.

Wout Weghorst

Maar de supersub zelf is altijd blijven geloven in zijn neus voor goals. “Ik was er echt al een hele week klaar voor”, vertelde hij achteraf.

 

“Het is me duidelijk gezegd wat mijn rol op dit toernooi zou zijn. Tuurlijk zit ik vol ongeduld op de bank te wachten, maar dan moet je zorgen dat je er maximaal bent voor je team. Dit is dan ook een persoonlijk droomscenario."

Vraag dat maar aan zijn vriendin, die als enige niet verrast zal geweest zijn in de 83e minuut.

 

“Ik stuurde het vanochtend nog naar haar en zo visualiseerde ik het me ook: “hopelijk kom ik in de slotfase op het veld bij een gelijke stand en dan scoor ik”."

 

Als alle dromen van Weghorst mogen uitkomen, zit Nederland alvast goed op dit EK. "Wat het einddoel is? Ook dat visualiseer ik me elke dag: met die beker in de lucht juichen."

 

In de tussentijd werd alvast zonder beker gejuicht. “We hebben hem toch even een rondje applaus gegeven toen hij de kleedkamer binnenkwam” verklapte ex-Anderlecht-doelman en nummer 1 van Oranje Bart Verbruggen achteraf.


Of hoe je in een mum van tijd verandert van “finisher” naar held van het vaderland.

Gerelateerd: