Ga naar de inhoud

Renaat en José zagen Evenepoel indruk maken in tijdrit, maar prediken rust: "Zou ook die laatste punch er al zijn?"

 wo 5 juni 2024 19:42

Of Remco Evenepoel nog kan verbazen? Vandaag deed de wereldkampioen tijdrijden onze commentatoren Renaat Schotte en José De Cauwer toch weer even slikken. "Bijna 2 seconden per kilometer pakken op Roglic ... Dat biedt toch toekomstperspectief", klonk het vanuit de cabine. Toch wil het duo nog niet te hard van stapel lopen. "Want er zit nog een loodzware trilogie aan te komen, hé."

Renaat: "Wat zegt deze tijdritzege voor jou over de revalidatie van Remco Evenepoel?"

 

José: "Dat die revalidatie in vergelijking met zijn concurrenten toch goed verlopen is. Vandaag werd dat duidelijk door de aanwezigheid van onder meer Primoz Roglic - zijn tegenstander in de rittenkoersen - en ook van Joshua Tarling - zijn concurrent op de tijdritfiets. Hij heeft laten zien dat hij op die mannen al een voorsprong heeft."

 

Renaat: "Kunnen we nu zeggen dat het probleem met die schouderbreuk verleden tijd is?"

 

José: "Dat het volledig weg is, zou ik niet durven stellen. Maar het wordt elke dag beter. Zijn fysieke paraatheid is al meteen goed. Bijna twee seconden per kilometer nemen ten opzichte van Roglic biedt toch al een mooi vooruitzicht naar onder meer de Tour. Dit moet hem 100% moraal geven."

 

Renaat: "Ik schrik er niet van dat hij al zo goed is, maar wat denk jij?"

 

José: "Bij Remco Evenepoel is het eigenlijk zo dat je nog weinig verrast wordt door wat hij doet. Hij heeft al zoveel gepresteerd en er werd altijd een verhaal omheen gebouwd: kan hij het of kan hij het niet? Ik merk nu wel meer rust in het verhaal rondom hem. Er wordt kalmte gepredikt en er is minder hysterie rond zijn persoon."

 

"Ze kijken nu écht van dag tot dag. En dat is heel belangrijk voor zijn mentale gesteldheid. Kijk, Remco en zijn team hebben al veel meegemaakt. En telkens leer je bij in zulke situaties. Je merkt dat de Tour écht het hoofddoel is en alles hier in de Dauphiné is mooi meegenomen. Dat is een uitstekende mindset."

Trilogie

Renaat: "Maar goed, wat nu? Moet hij nu toch vol voor de eindwinst gaan of geduld blijven prediken?"

 

José: "Beiden, nu mag hij voor de eindzege gaan, hoor. Waarom niet? Maar hij moet nu niet beginnen te zeggen: ik moet nu winnen. Nee, hij mag nu dag per dag kijken hoe ver hij komt. Morgen mag hij in de overgangsetappe het initiatief gewoon ook overlaten aan anderen die nog geen etappe hebben gewonnen."

 

"Want vanaf vrijdag krijgt hij nog 12.000 hoogtemeters voor de wielen geschoven. Daar zal de ploeg dan moeten beslissen of en wanneer ze het gewicht van de koers willen dragen. Niemand is hier al in topvorm, maar dat mag ook nog niet. Dat zei Patrick Lefevere eerder deze week ook al."

Ik ben benieuwd naar die laatste en loodzware trilogie.

José De Cauwer

Renaat: "Kijk naar Roglic, die vandaag meer dan een halve minuut heeft verloren op Evenepoel. Is dat toch al een tik?"

 

José: "Roglic is inmiddels verstandig genoeg. Die weet dat - met de aankomsten die er nog aan zitten te komen - alles nog speelbaar is. Wat is een minuut tijdens bergetappes met aankomsten na 10 kilometer bergop rijden?"

 

Renaat: "Ze zeggen altijd: de klok liegt niet, maar wat zegt een tijdritzege over je klimmersbenen?"

 

José: "Hij zal goed zijn, maar is die laatste punch er al? Dat vraag ik me toch af. In dit peloton rijdt ook geen Pogacar rond, die iedereen tot de laatste millimeters onder druk kan zetten. Ik verwacht nu een eerder gelijk speelveld."

 

"En dan krijgen we misschien dat eerder voorspelde scenario, waar Bora zal spelen met zijn verschillende kopmannen en zo Vlasov de vuurlinie in sturen om Remco en zijn ploeg uit te putten. Ik ben alvast benieuwd naar die laatste en loodzware trilogie."

Gerelateerd: