Ga naar de inhoud

Blinde boogschutter Ruben Vanhollebeke verlengt Europese titel, partner Kathleen Meurrens valt net naast podium

 za 25 mei 2024 10:53

Ruben Vanhollebeke heeft zijn favorietenrol met verve waargemaakt op het EK boogschieten voor blinden en slechtzienden in Rome. Meervoudig Europees en wereldkampioen Vanhollebeke klopte in de finale de Cyprioot Christos Misos met 6-0. Zijn partner Kathleen Meurrens eindigde vierde.

Vanhollebeke komt uit in de VI1-klasse, voor schutters die volledig blind zijn. In de kwalificaties liet hij met 452 punten al de beste score van de 6 deelnemers noteren. Daardoor was hij vrij in de kwartfinales.

In de halve finale moest de Andorrees Jordi Casellas Albiol er met 6-0 aan geloven, wat hij in de finale nog eens vlotjes overdeed met Misos.

"Het was een fantastisch toernooi", reageerde Vanhollebeke bij G-sport Vlaanderen. "Ik voelde me wat onzeker in de kwalificaties, naar mijn gevoel viel de score wat tegen. Ik legde me te veel druk op."

"Maar mijn tweede sessie van de kwalificaties was beduidend beter, waardoor ik toch eerste werd. Tegen Casellas had ik donderdag een geweldige wedstrijd. Ik voelde me goed en kreeg een berg zelfvertrouwen zo hoog als de Mont Blanc."

"Tijdens de finale vrijdag voelde ik me ook sterk. Toen ik met een tweede pijl een 9 schoot, wist ik dat mijn coach Paul Remaut mijn statief perfect had afgesteld. Dat gaf mij vertrouwen."

Meurrens 4e

Kathleen Meurrens, de partner van Vanhollebeke en net als hij afkomstig van Jabbeke, eindigde in de klasse VI2-3 op de ondankbare 4e plaats. De vice-Europese kampioene van 2023 was dan ook in een eerste reactie ontgoocheld.

Piotr Van Montagu, de derde Belg in Rome, strandde in de kwartfinales van de Men Compound Open, een paralympische discipline. Van Montagu komt uit voor de Ligue Handisport Francophone.