Ga naar de inhoud

Duits antidopingagentschap schorst 1e van Benfares-atletiekzussen voor 5 jaar wegens doping

 ma 13 mei 2024 13:56
" "
Sara (l) en Sofia (r) Benfares.

Het Duitse antidopingagentschap heeft atlete Sara Benfares donderdag een schorsing van 5 jaar opgelegd. De 22-jarige specialiste op de 5 en 10 km had onlangs al een punt gezet achter haar carrière. De straf van zus Sofia (19) is nog niet bekend. De 2 zussen waren het onderwerp van een bizar Duits dopingverhaal.

Sara Benfares testte tussen september 2023 en januari 2024 3 keer positief op in totaal 5 verboden middelen. In principe hangt daar een schorsing van 4 jaar aan vast, maar het Duitse antidopingagentschap besliste een strengere straf op te leggen omdat er sprake is van "een continue inname en gebruik van substanties over een bepaalde periode".

Benfares werd betrapt op onder meer testosteron, clenbuterol en epo.

De vader van de atlete, die in 2022 deelnam aan het EK in München (waar ze 11e werd) en het WK in Eugene, had eerder verklaard dat zijn dochter aan botkanker leed en daarom niet kon talmen met de inname van bepaalde medicijnen. Hij bevestigde meteen ook dat zijn dochter de spikes definitief zou opbergen.

Begin maart van dit jaar testte echter ook haar jongere zus Sofia (19) positief op epo en testosteron, waarop de ballon van de tirannieke vader doorprikt werd. Welke straf zij moet uitzitten, is nog niet bepaald.

Gerelateerd: