Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

De sterren voor de Waalse Pijl (m): kan Pidcock de dubbel pakken of steekt Skjelmose daar een stokje voor?

 wo 17 april 2024 06:54
Dit zijn volgens het Sporza-panel de favorieten bij de mannen.

Na de Amstel Gold Race beginnen we aan het laatste tweeluik van het klassieke voorjaar. De eindwinst in de Waalse Pijl, op de moordende Muur van Hoei, is vaak weggelegd voor de lichtgewichten uit het peloton en dat zal volgens onze sterren dit jaar niet anders zijn. 

⭐⭐⭐

Dat de winnaar van de Amstel Gold Race vaak gebombardeerd wordt tot favoriet in de Waalse Pijl lijkt op papier logisch, maar een dubbel lukte slechts 2 keer in de laatste 15 jaar, met Tadej Pogacar in 2023 en Philippe Gilbert in 2011.

 

Met Tom Pidcock behoort dat dit jaar wel opnieuw tot de mogelijkheden. De Brit steekt in bloedvorm en hij is optimaal gebouwd voor de Muur van Hoei: licht en explosief.

 

In de uitslagen van de Waalse Pijl zien we dat de beste uitslag van Pidcock een 6e plaats is in 2021. Nu hij echt gepiekt heeft naar deze wedstrijd en Luik-Bastenaken-Luik moet winst tot de mogelijkheden behoren.

 

Mattias Skjelmose kreeg in de Amstel ook al drie sterren achter zijn naam en dat betekent dus dat hij in vorm is. In de Amstel lukte het niet, maar de aankomst op de Muur van Hoei ligt de explosieve Deen van Lidl-Trek veel beter.

 

Dat hij vorig jaar tweede werd na de ongenaakbare Tadej Pogacar is een bevestiging van deze stelling. En: de Sloveen is er dit jaar - gelukkig voor de rest - niet bij.

⭐⭐

Op de tweede rij vinden we met Dylan Teuns en Maxim Van Gils twee landgenoten terug. Teuns speelde in de Amstel geen rol van betekenis, maar de conditie en het hoofd zitten opnieuw goed bij de Limburger.

 

Bovendien heeft de renner van Israel-Premier Tech al bewezen dat Waalse pijl zijn dada is met een overwinning in 2022. Kan hij na een jaartje afwezigheid opnieuw toeslaan?

 

"Vandaag was het kut, hé!" Met die woorden verbeet Maxim Van Gils z'n ontgoocheling na de Amstel in Sportweekend. Maar de jonge klimmer van Lotto-Dstny richtte zijn pijlen al meteen op de Waalse, waar hij vorig jaar achtste werd, en op Luik-Bastenaken-Luik.

 

Team UAE-Emirates heeft met Juan Ayuso en Marc Hirschi misschien wel twee kandidaat-winnaars in de ploeg. Maar met zijn sterke eindschot is de Spaanse winnaar van de Ronde van het Baskenland misschien licht in het voordeel.

En daarom krijgt Hirschi maar één ster achter zijn naam van ons panel. Maar onderschat de runner-up van de Amstel toch maar niet. Marc Hirschi werd in 2020 de op een na jongste winnaar ooit in Hoei, na Eddy Merckx.

 

Aleksandr Vlasov deed nog maar één keer eerder mee aan de Waalse Pijl, in 2022. Hij werd toen meteen derde. Bij afwezigheid van Roglic is Vlasov dit jaar de man die het moet doen voor BORA-hansgrohe.

 

Achter de naam van David Gaudu stond vorig jaar DNF, een notering die de Fransman maar al te graag zal willen uitwissen. Afgelopen zaterdag knalde hij alvast naar winst in de Tour du Jura met een gelijkaardige aankomst als die van vandaag.

 

Gaudu's landgenoot Benoît Cosnefroy heeft dit jaar zijn vette vis al binnen met de Brabantse Pijl. Na een minder 2022 is de Fransman weer helemaal terug, getuige zijn zeges in de Tour des Alpes-Maritimes en Paris-Camembert en een zesde plaats in de Strade Bianche.

 

De laatste ster is voor Tiesj Benoot. Hoewel de Waalse Pijl niet echt op zijn klassieke lijf geschreven is, werd hij hier al knap 7e en 11e. Misschien kan hij met z'n huidige conditie dit jaar aanspraak maken op meer?

Gerelateerd: