Ga naar de inhoud
Stephen Williams is de sterkste op de Muur.

Waalse Pijl klassement

naamresultaatploeg
1
Stephen Williams
4:40:24
Israel - Premier TechIPT
2
Kévin Vauquelin
+0
Arkéa - B&B HotelsARK
3
Maxim Van Gils
+3
Lotto - DstnyLTD
4
Benoît Cosnefroy
+3
Decathlon - AG2R - La Mondiale TeamDAT
5
Santiago Buitrago
+3
Bahrain VictoriousTBV
6
Tobias Johannessen
+10
Uno-X MobilityUXM
7
Romain Grégoire
+10
Groupama - FDJGFC
8
Dorian Godon
+10
Decathlon - AG2R - La Mondiale TeamDAT
9
Tiesj Benoot
+10
Team Visma - Lease a BikeTVL
10
Guillaume Martin
+10
CofidisCOF
teams en deelnemers
teams en deelnemers

Stephen Williams verrast vriend en vijand op de Muur van Hoei na ferme slijtageslag in Waalse Pijl, Van Gils 3e

 wo 17 april 2024 16:18
Waalse Pijl
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
198.6 km
11:37 Charleroi - 16:16 Huy
Stephen Williams
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 198.6

  Wat een slagveld was dat, seg. Door hondenweer veranderde de Waalse Pijl dit jaar in een ferme uitputtingsslag. Spek naar de bek van "Rainman" Stephen Williams. Met een beresterke krachtexplosie op de laatste keer de Muur van Hoei knalde de 27-jarige man-in-vorm van Israel-Premier Tech naar de overwinning. Onze landgenoot Maxim Van Gils mocht als derde mee het podium op.

  De 88e Waalse Pijl in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Zowel op de voorlaatste als op de laatste keer Muur van Hoei was er niets te doen aan Stephen Williams. De ranke Brit fladderde weg van de rest en niemand kon reageren op die fikse versnelling. Een memorabele editie van de Waalse Pijl wordt zo de mooiste zege op het palmares van Williams.

   

  • Verrassing van de dag: Een streep door zowat alle topfavorieten. Door het noodweer in Hoei mochten we veel onderkoelde en doorregende lichtgewichten schrappen. Skjelmose, Pidcock, Hirschi, Teuns, Ayuso... De storm maakte er een volstrekt onvoorspelbare sprint naar de Muur van Hoei van.

   

  • Belg van de dag: Nog maar eens een knappe ereplaats voor Maxim Van Gils dit voorjaar. Na een 3e plek in de Strade Bianche en een 7e in Milaan-Sanremo komt daar nu nog een plaats als nummer 3 op het podium bij in de Waalse Pijl. 

  Hondenweer maakt slachtoffers in atypische Waalse Pijl

  Maar liefst 4 keer Muur van Hoei, dan zou het nog meer aftellen worden naar die allesbepalende bult. Toch?

  Niets van, zo beslisten de weergoden. Regen die met bakken uit de lucht viel van bij het opdraaien van de lokale rondes, soms zelfs met hagel en sneeuw tussendoor. Het zou een afvallingskoers zonder weerga in de Waalse Pijl worden.

   

  In de normaal zo voorspelbare koers mochten we de ene na de andere favoriet schrappen. Dylan Teuns was de eerste die door het ijs zakte, bijna letterlijk met gevoelstemperaturen tegen het vriespunt.

   

  Al snel daarna mochten ook die andere topfavorieten Mattias Skjelmose en Tom Pidcock inpakken. De traditionele namen onder de lichtgewichten kwamen vandaag niet aan hun trekken. 

  Williams verrast vanuit stevig uitgedund groepje

  Een tengere man die zich wel in zijn sas voelde in het hondenweer, was de Brit Stephen Williams. Op de voorlaatste keer Muur van Hoei imponeerde hij al achter eenzame leider Søren Kragh Andersen

   

  Toen die opgeslokt werd door het peloton van een man of 30 dat nog overbleef na de uitputtingsslag, mochten we ons toch weer opmaken voor een sprint op de Muur van Hoei.

   

  Vanuit dat veel kleinere trosje dan andere jaren toonde Williams zich opnieuw de sterkste. De ranke Brit liet iedereen ter plaatse met zijn verrassend sterke versnelling. 

   

  Kévin Vauquelin kwam aan de streep nog wel bijna tot op het achterwiel, maar Williams echt bedreigen zat er niet meer in. Maxim Van Gils bekroonde zijn knappe koers én voorjaar met een 3e plaats.

   

  Slechts met 44 waren ze nog bij de aankomst in Hoei. Van de 175 namen op de deelnemerslijst zouden er dus maar liefst 131 sneuvelen in het slagveld. Een memorabele editie van de Waalse Pijl. 

  Winnaar Williams: "Hou ervan om in dit soort weer te koersen"

  Voor Stephen Williams is het pas zijn eerste winst in een eendagskoers, maar wat voor één. "Wat een dag! ik ben zo blij nu. Ik kijk deze race al voor jaren. Ik wilde hier altijd winnen. Ik hou ervan om in dit soort weer te koersen. De jongens steunden me de hele dag. Het is een erg speciale overwinning", reageerde hij.

   

  "Het leek alsof er een blok lag op de Muur van Hoei, zo zwaar was het. Ik zag het bordje van de 300 meter en ik waagde de sprong. Ik keek rond, want mijn benen liepen leeg. Ik ben erg blij dat ik volhield. Ik ben kapot. En emotioneel, want het is een harde sport."

   

  Williams had dan ook 2 ex-winnaars van deze koers in de rangen bij Israel-Premier Tech. "Rik Verbrugghe en Dylan Teuns gaven me tips in aanloop naar de race. Het team gaf me het vertrouwen om dit moment te beleven."

  Gerelateerd:

  Uitslag Waalse Pijl 2024

  naamresultaatploeg
  1
  Stephen Williams
  4:40:24
  Israel - Premier TechIPT
  2
  Kévin Vauquelin
  +0
  Arkéa - B&B HotelsARK
  3
  Maxim Van Gils
  +3
  Lotto - DstnyLTD
  4
  Benoît Cosnefroy
  +3
  Decathlon - AG2R - La Mondiale TeamDAT
  5
  Santiago Buitrago
  +3
  Bahrain VictoriousTBV
  6
  Tobias Johannessen
  +10
  Uno-X MobilityUXM
  7
  Romain Grégoire
  +10
  Groupama - FDJGFC
  8
  Dorian Godon
  +10
  Decathlon - AG2R - La Mondiale TeamDAT
  9
  Tiesj Benoot
  +10
  Team Visma - Lease a BikeTVL
  10
  Guillaume Martin
  +10
  CofidisCOF

  Fase per fase

  16:19

  In de herhaling zien we dat Williams de ene na de andere fietslengte pakt bij zijn intrinsieke versnelling. Naar het einde toe moet hij wel gaan zitten en vanuit het zadel ziet hij Vauquelin nog bijna tot op het achterwiel komen. Het verschil is zo toch wat ruimer dan het eerst leek. 

  16:18

  Van Gils is een mooie 3e en mag mee op het podium in zijn 2e deelname aan de Waalse Pijl. Knap van onze landgenoot! 

  16:18

  IJzersterke Stephen Williams houdt nipt stand op de Muur van Hoei en wint de Waalse Pijl

  16:17

  Williams wint!

  Dan toch voor Williams! Vauquelin kwam vanuit de achtergrond uiteindelijk nog bijzonder dicht, maar de ranke Brit haalde het net.

  16:16

  De reactie van Cosnefroy is laat, maar Williams valt wel wat stil. 

  16:16

  Aan de zijkant is daar plots wel Williams met een fikse versnelling! Hij slaat meteen een reuzegat, daar komt niemand meer aan. 

  16:15

  In het wiel van Benoot: Van Gils. Carapaz zit ook klaar, Skujins leidt de dans. 

  16:14

  Laurance en Hermans krijgen het moeilijk al voor de steile bochten. Benoot maakt een sterke indruk, Williams oogt minder dan daarnet. 

  16:14

  Van Dijke neemt over op de eerste oplopende meters van de Muur. Benoot zit in 3e positie. 

  16:13

  Laatste km.

  Decathlon-AG2R zet hun kopman perfect af onder de rode vod. Kan Cosnefroy het afmaken? 

  16:12

  Hier en daar worden er kwakjes uitgedeeld en plots zit Cosnefroy ook ideaal geplaatst op 1,5 km. 

  16:12

  Van Wilder rijdt nog altijd met zijn regenjasje aan. Zo gaat hij toch niet naar boven sprinten meteen? 

  16:11

  Het gaat zoals altijd heel snel richting de laatste Muur. Al is het gedrum nu een pak minder dan met een groot peloton natuurlijk. 

  16:09

  Nog 5 km

  Iedereen houdt zich braafjes gedeisd in de afdaling richting Muur van Hoei. Het is krachten sparen tot de ultieme sprint naar boven. 

  16:07

  Het schoon volk dat nog mee zit in de laatste 8 km: Van Gils, Hermans, Benoot, Buitrago, Carapaz, Williams, Laurance, Skujins, Johannessen, Cosnefroy, Vauquelin, Madouas, Adria... Ook verrassende namen als Leijnse en Van Boven kunnen nog mee doen voor een mooie notering. 

  16:05

  Uno-X wil zijn numeriek overwicht uitspelen en stuurt een pion in de aanval op een bultje voor de duik naar de Muur. Ver draagt die aanval alleen niet. 

  16:00

  Boven op de Côte d'Ereffe

  Een aanval hebben we hier niet meer gezien en zo wordt het toch weer beslist op de Muur van Hoei, zo lijkt het. Al zal het nu een sprint van een man of 25 zijn in plaats van een groot peloton. 

  15:58

  De jasjes gaan allemaal overboord stilaan, waardoor we de renners steeds beter zullen herkennen in de finale. Hermans en Laurance volgen dat voorbeeld.