Ga naar de inhoud

Patrick Lefevere verontschuldigt zich voor vrouwonvriendelijke uitspraken: "Was nooit bedoeling om te kwetsen"

 za 13 april 2024 20:15
Hij is al decennia CEO van de Quick Step-ploeg.
Patrick Lefevere is de godfather van de koers in Vlaanderen.

Patrick Lefevere heeft een boete van 20.000 Zwitserse frank (20.800 euro) vermeden door op de valreep zijn excuses aan te bieden voor enkele vrouwonvriendelijke uitspraken.

Half maart tikte de Ethische Commissie van de internationale wielerbond UCI de CEO van Soudal-Quick Step op de vingers. Door "kleinerende uitspraken tegenover vrouwen" beging hij 2 keer een inbreuk op artikels 5 en 6.1 van de ethische code.

Lefevere kreeg er een boete bovenop. Die kon hij vermijden door publieke excuses. Daar wachtte hij mee tot deze week met een statement op de website van zijn wielerploeg. Dat zou al sinds woensdagavond online staan, maar raakte nu pas bekend.

"Met deze verklaring wil ik duidelijk maken dat ik de beslissing van de Ethische Commissie van de UCI accepteer", klinkt het bij Lefevere in het statement.

"Ik erken dat de uitspraken die ik deed op een kwetsende manier kunnen worden ervaren of geïnterpreteerd. Het was nooit mijn bedoeling om iemand te kwetsen en daarom bied ik mijn excuses aan."

Ik wil mij expliciet verontschuldigen ten aanzien van de UCI, de Ethische Commissie van de UCI en alle betrokken personen of partijen die deze uitspraken op een kwetsende manier hebben ervaren.

Patrick Lefevere

In zijn uitspraak half maart gaf de UCI niet mee om welke uitspraken het ging, Lefevere zelf licht een tip van de sluier op: "De commissie verwijst naar 2 uitspraken die ik heb gedaan: één in een artikel d.d. 3 juli 2021 in Het Nieuwsblad en één in een tv-interview d.d. 8 maart 2023 in De Afspraak", klinkt het bij de Belgische teammanager.

"Ik wil mij expliciet verontschuldigen ten aanzien van de UCI, de Ethische Commissie van de UCI en alle betrokken personen of partijen die deze uitspraken op een kwetsende manier hebben ervaren."

"De manier waarop onze ploegen werken zou ook een bewijs moeten zijn dat het nooit mijn bedoeling was om iemand te beledigen of te schaden: op heden bestaan onze wielerteams uit 74 renners en 106 fulltime medewerkers, zowel mannen als vrouwen, die samenwerken in een diverse en inclusieve werkomgeving zonder onderscheid naar afkomst, geslacht of achtergrond. Op deze manier zullen we ook verder werken."

Gerelateerd: