Ga naar de inhoud

Het Caitlin Clark-effect: meeste tv-kijkers in 5 jaar tijd, WNBA-kampioen wijkt uit naar grotere arena

 di 9 april 2024 08:50
Caitlin Clark
Toptalent Caitlin Clark tilt de populariteit van het vrouwenbasketbal in de VS naar ongekende hoogten.

Supertalent Caitlin Clark zorgt niet alleen voor records op het basketbalveld, maar ook ernaast. De NCAA-finale van afgelopen weekend, waarin Clark met Iowa het onderspit moest delven tegen South Carolina, was de best bekeken basketbalwedstrijd van de laatste 5 jaar. Ook de WNBA maakt zich stilaan op voor de intrede van het nieuwe wonderkind.

Caitlin Clark is hot, zoveel is duidelijk. De 22-jarige topschutter aller tijden in de NCAA, de Amerikaanse universiteitscompetitie, heeft de populariteit van het vrouwenbasketbal in de VS naar ongekende hoogten getild.

 

De NCAA-finale van afgelopen weekend, waarin Clark met Iowa verloor van South Carolina, lokte gemiddeld liefst 18,7 miljoen tv-kijkers, met een piek van 24 miljoen. Daarmee was het de best bekeken basketbalwedstrijd sinds de NCAA-finale bij de mannen in 2019.

 

Het zijn cijfers waar ze zelfs in de NBA van duizelen. De laatste NBA-match die meer dan 18 miljoen kijkers wist te verleiden in de VS dateert ook van 2019. Toen keken 18,3 miljoen Amerikanen naar de beslissende wedstrijd in de NBA-finale tussen Toronto en Golden State.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

WNBA verlekkert zich ook al op Clark

De verloren finale van afgelopen weekend was voor Caitlin Clark het eindstation in de NCAA. Volgende halte: WNBA, het walhalla voor basketbalsters.

 

Pas op 15 april zullen we definitief weten bij welk WNBA-team Clark aan de slag gaat. Dat wordt - tenzij er een vlaag van zinsverbijstering optreedt bij het Fever-bestuur - Indiana, dat als eerste mag kiezen in de draft.

 

WNBA-teams houden nu al geen rekening meer met een ander scenario en zijn de voorbereidingen op de komst van Clark al gestart. Kampioen Las Vegas zal voor zijn thuismatch tegen Indiana zelfs uitwijken naar een grotere arena. Zo kunnen de Aces 18.000 fans ontvangen, 6.000 meer dan in hun vertrouwde thuisbasis.

 

Ook Phoenix Mercury, het team van "GOAT" Diana Taurasi, startte gisteren met de ticketverkoop van de match tegen Indiana. "The Goat vs The Rook", oftewel de beste aller tijden tegen de nieuwkomer: dat is hoe ze in Phoenix naar het duel uitkijken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De nakende komst van Caitlin Clark legt de WNBA-teams op financieel vlak duidelijk geen windeieren. De verkoop van tickets voor wedstrijden van Indiana loopt als een tierelier.

 

Voor Connecticut-Indiana, wellicht het debuut van Clark, betaalt u al gauw 900 dollar. Het duurste kaartje tot nog toe werd voor ruim 9.400 dollar verder verkocht, een slordige 8.600 euro. Ter vergelijking: voor de volgende thuismatch van Connecticut betaal je nauwelijks 50 dollar.

 

Ook bij Indiana zelf rekent de penningmeester zich al rijk. In vergelijking met vorig seizoen is de prijs van het gemiddelde ticket gestegen van 60 dollar naar 140 dollar, omgerekend bijna 130 euro. Van een Caitlin Clark-effect gesproken.

 

Of Clark ook een sportieve voltreffer wordt in de WNBA weten we vanaf 14 mei, wanneer het nieuwe seizoen van start gaat.

Gerelateerd: