Ga naar de inhoud

3 Belgische ploegen in Final 8 van Euro Hockey League: "De moeilijkste weg naar de finale"

 do 28 maart 2024 11:25
Michelle Struijk, Tom Boon en Antoine Kina.
Michelle Struijk, Tom Boon en Antoine Kina.

De komende dagen vindt in Amsterdam de Final 8 van de Euro Hockey League plaats, de belangrijkste Europese hockeycompetitie. Bij de mannen wordt ons land vertegenwoordigd door Gantoise en Léopold, bij de vrouwen alleen door Gantoise. Hockeycommentator Floris Geerts blikt vooruit.

De loting

"De moeilijkste weg naar de finale", windt Floris Geerts er geen doekjes om voor de Belgische topclubs.

 

In de kwartfinales neemt landskampioen Gantoise het op tegen het Nederlandse Kampong, terwijl Léopold de strijd aangaat met het Duitse Rot-Weiss Köln. De winnaars van die duels treffen elkaar in de halve finales.

 

"Kampong is al jaren een topclub. In de voorrondes schakelde het Bloemendaal uit, de kampioen van de vorige 3 edities." 

 

"Gantoise is dus duidelijk de underdog. Elke club uit Nederland is het aan zijn stand verplicht om zich favoriet te noemen tegen een Belgische ploeg."

 

"Met Murray en Madeley mist Gantoise ook nog eens 2 basisspelers. Het wordt geen gemakkelijke opdracht."

Elke club uit Nederland is het aan zijn stand verplicht om zich favoriet te noemen tegen een Belgische ploeg.

Floris Geerts

Ook Léopold kan de favorietenrol doorschuiven naar de concurrentie.

 

"Rot-Weiss Köln speelde de afgelopen 2 seizoenen telkens de finale en heeft een kern vol met wereldkampioenen. Daarnaast beschikt het over een jonge Duitse doelman die veel heeft kunnen leren van de passage van Vincent Vanasch bij de club."

 

"Léopold zal top moeten zijn, maar hun niveau van voor de winterstop hebben ze nog niet laten zien. Misschien is dat omdat ze hun piek wat later hebben gelegd deze seizoenshelft."

Tom Boon houdt Antoine Kina van de bal.
Tom Boon houdt Antoine Kina van de bal.

Ook de vrouwenploeg van Gantoise wacht een Nederlandse tegenstander met Stichtsche.

 

"Net als bij de mannen hebben ze het zwaarste traject richting de finale."

 

"Gantoise heeft echt wel een goeie ploeg, maar zal weinig ambities mogen koesteren om door te stoten. Ze hebben niets te verliezen."

 

"Moesten ze toch een ronde overleven, zou dat echt een stunt zijn. In de halve finales wacht er dan met Amsterdam mogelijk nog een Nederlandse topclub. De finale halen zou dus helemaal onwaarschijnlijk zijn."

Ambre Ballenghien werkt de bal al vallend in doel.
Ambre Ballenghien werkt de bal al vallend in doel.

De favorieten

Voor de favorieten bij de mannen kijkt Geerts naar de Nederlandse deelnemers.

 

"Pinoké zit in de makkelijkere tabelhelft, al zijn de Spaanse ploegen niet te onderschatten. Ze kunnen heel goed pieken naar dit toernooi."

 

"Real Club de Polo wordt hun eerste tegenstander en heeft nog niet zo lang geleden de Spaanse beker gewonnen. Zij zakken dus met een goed gevoel af naar Amsterdam."

 

"Maar de grote favoriet is voor mij toch Kampong. Zij zitten aan de moeilijkere kant van het schema, maar hebben veel meer ervaring dan Pinoké op dit niveau. Dat gaat doorslaggevend zijn denk ik."

Nog meer dan bij de mannen, steken de Nederlandse clubs erbovenuit bij de vrouwen.

Floris Geerts

Ook bij de vrouwen kijkt Geerts in de richting van onze Noorderburen.

 

"Nog meer dan bij de mannen, steken de Nederlandse clubs erbovenuit bij de vrouwen."

 

"Normaal stoten Stichtsche en Amsterdam beide door naar de halve finales en krijgen we een finale avant la lettre. De winnaar van dat duel is dan ook de topfavoriet voor de eindoverwinning."

Spelers om naar uit te kijken

Geerts is vooral benieuwd naar de Belgen bij Pinoké. "Met Florent van Aubel en Alexander Hendrickx zijn er twee Red Lions die kans maken op de titel. Daarnaast maakt ook Sébastien Dockier deel uit van het team, maar hij is geen international meer."

 

Verder komen er nog veel andere Red Lions in actie, zoals Tom Boon en Gauthier Boccard bij Léopold en Antoine Kina bij Gantoise. 

Tegen Stichtsche zal Struijk het moeten opnemen tegen Xan de Waard, de beste speelster ter wereld. Een duel om naar uit te kijken.

Floris Geerts

"Bij de vrouwen ben ik vooral benieuwd naar de prestaties van Michelle Struijk. Zij is de beste middenveldster van onze nationale ploeg en is naar Gent gekomen om Europees te spelen. Dit wordt dus haar eerste Euro Hockey League."

 

"Tegen Stichtsche zal Struijk het moeten opnemen tegen Xan de Waard, de beste speelster ter wereld. Een duel om naar uit te kijken."

 

"Verder wordt het ook voor Ambre Ballenghien een echte test. Ze gaat de weinige kansen die ze in de cirkel krijgt, moeten benutten. De kans voor haar dus om zich te tonen op internationaal niveau."

Naast de Euro Hockey League vindt er in Hamburg ook de EuroHockey Club Trophy plaats. Dat is de tweede Europese beker. Bij de vrouwen verdedigt Dragons daar voor het tweede jaar op rij haar titel. Een jaar eerder won Gantoise de beker.

Michelle Struijk bij de Red Panthers.
Michelle Struijk bij de Red Panthers.