Ga naar de inhoud

Hanne en Stijn Desmet blaken van ambitie voor het WK shorttrack: "Belangrijkste moment is aangebroken"

 do 14 maart 2024 16:15

Een dag voor aanvang van de wereldkampioenschappen shorttrack in Rotterdam vertelt Hanne Desmet dat ze in vorm is. De wereldtitel is haar doel, daar draait ze niet omheen. Welke afstand? "Dat maakt me niet uit", aldus de 27-jarige Desmet donderdag op een persmoment. Ook haar broer Stijn is opnieuw op het appel.

Deze keer meer rust bij de Desmets vlak voor het WK.

Een jaar geleden kregen Stijn en Hanne Desmet slechts enkele dagen voor de WK in Seoel te horen dat ze niet langer mochten begeleid worden door coaches van de Nederlandse selectie.

 

"Ik mocht niet meer met mijn coach praten, ik voelde me totaal niet op mijn gemak. Of me dat medailles heeft gekost, kan ik niet zeggen", herinnert ze zich.

 

Volgens Desmet hebben de gebeurtenissen van 2023 haar mentaal sterker gemaakt. Joey Mantia, haar vriend en assistent-trainer van de Belgen, heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld.    

De Nederlanders zijn vrienden en gerespecteerde concurrenten.

Stijn Desmet

De uitsluiting van de Belgen door de Nederlandse schaatsbond KNSB had voor haar jongere broer Stijn minder ernstige gevolgen. Hij veroverde een jaar geleden in Seoel zilver. Maar van een zogenaamde animositeit 'Nederland-België' wil hij niet veel weten.

 

"De Nederlanders zijn vrienden en gerespecteerde concurrenten", zegt hij plechtig. Hij heeft, net als Hanne, vijf kansen (500, 1.000 en 1.500 meter en twee keer de aflossing). Na lang nadenken zegt hij dat hij zich op de 1.500 meter het meest kansrijk acht.   

 

Zo nu en dan speelt er bij Stijn Desmet een oude heupblessure op. Het hindert hem dan dat hij gedurende het seizoen te weinig tijd krijgt om helemaal uit te rusten. Die tijd zal hem ook het komende weekend niet zijn gegund.

 

"Het WK is het belangrijkste en het mooiste toernooi van het seizoen, maar ook het zwaarste", zegt hij.

Gerelateerd: