Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 18  /  18 - Luik-Bastenaken-Luik
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

De 79e in de uitslag van de 79e Omloop: Nathan Vandepitte, de Franse rugbyspeler uit Tielt

 ma 26 februari 2024 15:04
Maak kennis met Nathan Vandepitte.

Met de 79e Omloop Het Nieuwsblad is het Belgische wielervoorjaar met een spektakelstuk van start gegaan. De komende weken duiken we bij de belangrijkste (Vlaamse) voorjaarskoersen in de uitslag en houden we halt bij de renner die het aantal edities koppelt aan zijn eindresultaat. Nathan Vandepitte bijt de spits af. 

Aandachtige kijkers zullen tijdens de tv-uitzending de naam van Nathan Vandepitte hebben horen vallen. Al konden onze commentatoren toen nog niet voorspellen dat de 23-jarige Fransman uiteindelijk 79e zou worden in de 79e editie van de Omloop Het Nieuwsblad.

 

Nathan Vandepitte, het is een naam die je eerder met een Belgisch dan met een Frans paspoort zou linken. Het is dan ook weinig verrassend dat de wortels van Vandepitte in ons land liggen.

 

"Ik ben geboren in Tielt", legt nummer 79 van de Omloop - op de loonlijst van Bingoal-WB - uit. "Toen ik 4 jaar was, zijn mijn ouders met mij en mijn broer naar het zuiden van Frankrijk verhuisd om een B&B te openen in Albi."

 

"In België hadden ze 10 jaar een bakkerij gerund, maar ze wilden hun droom najagen. Van mijn tijd in België herinner ik me niks meer. Ik leer België eigenlijk pas echt kennen door hier te koersen."

 

Maar de Vlaamse klei zit nog in het lichaam en de geest van de 23-jarige Franse coureur.

 

"Tim Declercq schrok zich onlangs een hoedje toen ik tegen hem in het West-Vlaams begon te spreken. Mensen die me niet kennen, denken dat ik als Fransman enkel Frans spreek. Maar ik ben perfect tweetalig: Frans en West-Vlaams."

Ik ben als Fransman geboren in Tielt. Tim Declercq schrok zich onlangs een hoedje toen ik tegen hem in het West-Vlaams begon te spreken.

Nathan Vandepitte

Geen gelletjes en suikers

De wielermicrobe kreeg Nathan Vandepitte al als 6-jarige te pakken, maar koersen is op die leeftijd nog niet toegelaten bij onze zuiderburen. 

 

"Ik heb dan maar eerst 4 jaar rugby gedaan. Misschien pas ik meer in die sport dan in de koers, want ik ben 1,92 meter groot. Ideaal voor rugby."

 

Zaterdag was er geen rugby-interland, wel de Omloop. "Toen het peloton in waaiers brak, zat ik ver achteraan. Daarna is het niet meer stilgevallen."

 

"Ik voelde me beter na de waaiers en probeerde me te positioneren voor de heuvelzone. Maar ik had enkele dagen geleden nog buikgriep en mijn maag was nog niet helemaal in orde. Ik kon geen gelletjes en suikers meer opnemen."

 

"Toen ik me volledig voelde leeglopen, heb ik nog snel eens geprobeerd om in beeld te komen. Ik hielp mijn kopman Luca Van Boven positioneren en versnelde zelf voor de Haaghoek."

 

"Uiteindelijk geraakte ik in de finale verzeild in een groepje met Gianni Moscon. Die kreeg heel veel aanmoedigingen van de toeschouwers, dus ik vermoedde al dat hij een sterke koers gereden had."

 

"Ik heb toen nog een praatje gemaakt met de renners in mijn groepje. We zeiden tegen elkaar dat we blij waren dat we zo’n lastige koers uitgereden hebben.”

Ik heb dan meer eerst 4 jaar rugby gedaan. Misschien pas ik meer in die sport dan in de koers, want ik ben 1,92 meter groot. Ideaal voor rugby.

Nathan Vandepitte

Zaterdagavond keerde Nathan Vandepitte terug naar zijn grootouders in Zonnebeke. Zijn volgende koers volgt dinsdag al met Le Samyn. "In koersen van dat niveau zou ik dit seizoen graag in de top 10 eindigen."

 

"Wat mijn zotste droom is? Parijs-Roubaix winnen. Ik heb die koers vorig jaar gereden en vond het de max. Ik zat toen heel ver van de zege. Daarom is het ook een zotte droom."

Uitslag Omloop Het Nieuwsblad

naamresultaatploeg
1
Jan Tratnik
4:31:28
Team Visma - Lease a BikeTVL
2
Nils Politt
+3
UAE Team EmiratesUAD
3
Wout van Aert
+8
Team Visma - Lease a BikeTVL
4
Oliver Naesen
+8
Decathlon - AG2R - La Mondiale TeamDAT
5
Christophe Laporte
+8
Team Visma - Lease a BikeTVL
6
Laurenz Rex
+8
Intermarché - WantyIWA
7
Jasper Stuyven
+8
Lidl - TrekLTK
8
Tom Pidcock
+8
INEOS GrenadiersIGD
9
Matteo Trentin
+8
Tudor Pro Cycling TeamTUD
10
Arnaud De Lie
+8
Lotto - DstnyLTD
Gerelateerd: