Ga naar de inhoud

9 Ivorianen zorgen voor volksfeest op Afrika Cup na knotsgekke kwartfinale gekleurd door JPL-gezichten

 za 3 februari 2024 20:56

Drie rode kaarten en twee doelpunten diep in de toegevoegde tijd. De kwartfinale van de Afrika Cup tussen Ivoorkust en Mali was een kijkstuk om niet snel te vergeten. Na de uitsluiting van Kossounou (ex-Club Brugge) en de openingstreffer van Dorgeles (ex-Westerlo) sleepte Adingra (ex-Union) ultiem nog verlengingen uit de brand. Daar zorgde Diakaté in de toegevoegde tijd nog voor een extase in het gastland.

De Afrika Cup stelt niet teleur.


Na twee relatief bescheiden kwartfinales zorgden gastland Ivoorkust en Mali voor een wedstrijd die nog even zal nazinderen. 

 

Ivoorkust verloor op een zucht van de rust eerst nog Odilon Kossounou (ex-Club Brugge) met een tweede gele kaart. Een serieuze aderlating bij de thuisploeg, die een sprookje aan het schrijven is op "zijn" Afrika Cup.

 

Maar wanneer een andere oude bekende van de Jupiler Pro League, Nene Dorgeles (ex-Westerlo), het numerieke overwicht in de zeventigste minuut uitbuitte, leek de hoop op een toernooistunt helemaal uit het gastland verdwenen.

 

Toch besliste invaller Simon Adingra - jawel, die van Union - er nog anders over. In de 91e minuut schoot hij de gelijkmaker binnen, om zo ultiem nog verlengingen uit de brand te slepen.

 

Toch was dit alles slechts een voorbode voor een knotsgekke ontknoping. Na de uitputtingsslag in de verlengingen kroonde Oumar Diakite zich in de 123e minuut tot volksheld met de bevrijdende winning goal. In al zijn enthousiasme pakte de doelpuntenmaker wel nog rood.

 

Ach, het zal hem een worst wezen. Ivoorkust, dat ternauwernood de poulefase overleefde als laatste beste derde, stoot zo door naar de halve finales, waar het Congo treft.

Afrika Cup 2023: eindfase

finale
Nigeria Ivoorkust 1-2
voor de 3e plaats
Zuid-Afrika DR Congo 0-0 (6-5)
halve finales
Nigeria Zuid-Afrika 1-1 (pen: 4-2)
Ivoorkust Congo 1-0
kwartfinales
Nigeria Angola 1-0
Congo Guinee 3-1
Kaapverdië Zuid-Afrika 0-0 (pen: 1-2)
Mali Ivoorkust 1-1 (n.v.: 1-2)
1/8e finales
Angola Namibië 3-0
Nigeria Kameroen 2-0
Equatoriaal-Guinea Guinee 0-1
Egypte Congo 1-1 (7-8 na pen.)
Kaapverdië Mauritanië 1-0
Senegal Ivoorkust 1-1 (4-5 na pen.)
Mali Burkina Faso 2-1
Marokko Zuid-Afrika 0-2
Gerelateerd: