Ga naar de inhoud

Cynthia Bolingo ziet sterk seizoen bekroond met Gouden Spike, Bashir Abdi wint bij mannen

 za 2 december 2023 16:22
" "
Cynthia Bolingo doorbreekt hegemonie van Nafi Thiam, Bashir Abdi wint 4e keer op een rij.

Niet Nafi Thiam, maar wel Cynthia Bolingo heeft voor het eerst de Gouden Spike gewonnen, de trofee voor de beste Belgische atlete van het seizoen. Bij de mannen wint marathonloper Bashir Abdi voor de vierde keer op een rij. De Belgian Cheetahs werden verkozen tot de ploeg van het jaar.

Voor het eerst sinds lang was Nafi Thiam niet de uitgesproken favoriete voor een tiende Gouden Spike op een rij.

 

De olympische kampioene pakte wel voor de derde keer de Europese titel in zaal op de vijfkamp mét een wereldrecord, maar paste vervolgens wel voor het WK in Boedapest.

 

Op dat WK was Cynthia Bolingo de grote uitblinkster. Ze werd er 5e in de finale op de 400 meter en dook als eerste Belgische ooit onder de 50 seconden met een tijd van 49"96. Dat levert haar nu haar eerste Gouden Spike op. In de uitslag werd ze verkozen boven Thiam en Noor Vidts.

 

Bij de mannen maakte Bashir Abdi zijn favorietenrol waar. Ook hij sloeg het WK over, maar won wel de marathon van Rotterdam en werd 3e in de marathon van Chicago. Hij haalde het voor Julien Watrin, die zilver won op het EK indoor op de 400m, en Ben Broeders, die zevende was in het polsstokspringen op het WK.

 

De Belgian Cheetahs werden verkozen tot ploeg van het jaar. De 4x400m-ploeg bij de vrouwen werd 5e in de WK-finale en kreeg daarom de voorkeur op de Belgian Tornados, die de Europese titel indoor pakten. 

Bolingo: "Ga foto met mijn trofee naar Thiam opsturen"

Bolingo was verheugd dat ze de successerie van Thiam kon stoppen, maar gaf zich vooraf zeker niet zomaar gewonnen: "Nafi klop je niet zomaar, dus ja: ik ben echt een beetje verrast. Ze hadden me op voorhand ook niets laten weten, dus ik wist absoluut niet wat te verwachten."

Het verschil bedroeg uiteindelijk 6 punten: 80 voor Bolingo, 74 voor Thiam. Die laatste ontbrak op het gala in Mechelen, omdat ze in Zuid-Afrika verblijft.

"Ik ga Nafi meteen een berichtje sturen en ga haar een foto opsturen van mijn trofee."

Ondertussen heeft Bolingo in grote lijnen haar planning klaar voor 2024. "Het WK indoor in Glasgow loop ik enkel als we ons plaatsen met de Cheetahs, maar niet individueel."

"Het wordt al druk genoeg met daarna nog 3 grote afspraken: de World Relays op de Bahama's in mei, het EK in Rome in juli en dan de Spelen in Parijs."

"Op de Spelen moet ik waarschijnlijk onder de 49 seconden lopen om in de finale te staan, maar ik ben al blij als ik mijn 49 seconden kan bevestigen."

Voor Abdi was het na 2019, 2021 en 2022 de vierde triomf. In 2020 werden de atletiekprijzen door de coronapandemie niet uitgereikt.

Toch was Abdi niet helemaal tevreden over 2023: "Het was een goed jaar, maar als de weersomstandigheden in april beter waren geweest in Rotterdam, had ik het Europees record verbeterd. Die 12 seconden waren heel zuur. En toch was dat mijn hoogtepunt van het jaar. Rotterdam is echt een thuiswedstrijd geworden met al die supporters."

Wennen doet het winnen van de Gouden Spike hem niet. "Dit doet mij nog heel veel. Eén of twee keer winnen, dat is één ding, maar als je drie of vier keer wint, begint dat toch echt al iets voor te stellen. Dat wil zeggen dat de stemmers jou jaren aan een stuk de beste vinden."

"Hopelijk is het niet de laatste keer, er komen nog wel mooie jaren aan."

Of hij ook in Rotterdam loopt in 2024, heeft Abdi nog niet beslist. "Ik denk dat ik er altijd welkom ben, maar misschien is het net te dicht op de Spelen."

"Het is op het randje. Misschien is het wel te doen. Ik heb nog niet beslist of ik nog een marathon afwerk in aanloop naar de Spelen. Het zou ook kunnen dat ik voor twee halve marathons opteer, waarvan dan eentje bij mij thuis in Gentbrugge in maart."

"Eerst ga ik alleszins aan mijn basisconditie werken op stage. Midden december vertrek ik voor twee maanden naar Ethiopië. Maar eerst nog supporteren op het EK veldlopen in Brussel volgende zondag."

De laureaten:

  • Gouden Spike (mannen): Bashir Abdi (marathon)
  • Gouden Spike (vrouwen): Cynthia Bolingo (400 meter)
  • Ploeg van het Jaar: Belgian Cheetahs (4x400m)
  • Belofte van het Jaar (mannen): Clément Labar (steeplechase)
  • Belofte van het Jaar (vrouwen): Delphine Nkansa (sprintster)
  • G-Spike: Roger Habsch (rolstoelsprinter)