Ga naar de inhoud

Vanavond wordt Vlaams Sportjuweel uitgereikt: ook jouw stem telde

 do 14 december 2023 06:00
Wie van deze drie wint het Vlaams Sportjuweel?

Vanavond reikt minister van Sport Ben Weyts de vier Vlaamse Sportjuwelen uit.  Hier kon jij je stemmen uitbrengen en mee bepalen wie Topsportcoach, Topsportversterker en Warmste Sportinitiatief van het jaar zal worden. En vooral: wie het Vlaams Sportjuweel voor de Beste Topsportprestatie van 2023 mee naar huis mag nemen.

Bij de Vlaamse Sportjuwelen bepaal jij als Sporza-surfer mee wie in de prijzen valt. Een vakjury deelde voor de drie topsportprijzen telkens 200 punten uit, verspreid over de drie genomineerden in elke categorie. De resterende 100 punten kon jij verdelen, samen met alle andere Sporza-stemmers.

 

Bij het Warmste Sportinitiatief ligt de keuze zelfs volledig in handen van de Sporza-surfers. Stemmen kon tot woensdag 13 december middernacht.

Vanavond ontdekt u op onze website wat die stemronde heeft opgeleverd.

Beste Topsportprestatie: Casse, Cats of Kopecky

Deze trofee kan maar één keer aan dezelfde persoon, organisatie of ploeg uitgereikt worden. Al lieten heel wat Vlaamse sporters dit jaar topprestaties optekenen, toch kon de jury haar waslijst aan kandidaten terugbrengen tot deze drie genomineerden:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Qualifio). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
 • Matthias Casse
  Een ietwat tegenvallend EK kon de eerdere topprestaties van Matthias Casse dit jaar niet uitwissen: goud op het Grand Slam judotoernooi in Antalya, goud op de Masters in Boedapest en zilver op het WK. Klinkende prestaties, die het beste doen verhopen voor de Spelen in Parijs.

 • Belgian Cats
  Jubelkreten in Ljubljana. Het EK basketbal was één lange zegetocht voor de Belgische basketbalvrouwen. In hun onweerstaanbare drang naar Europees goud klopten de Belgian Cats onder meer titelverdediger Servië, Frankrijk en in een beklijvende finale uiteindelijk ook Spanje .

 • Lotte Kopecky
  De Ronde van Vlaanderen, wereldkampioene, een meer dan succesvolle Tour de France Femmes én veelvuldig eremetaal op het WK baanwielrennen in Glasgow. In 2023 kroonde Lotte Kopecky zich tot de beste wielrenster ter wereld. Nog beter doen in 2024 lijkt onmogelijk, maar de olympische vlam brandt alvast vurig.

Beste Topsportcoach: Méziane, Prendes of Hendrickx

Wie stuwde zijn atleten in 2023 naar grootse prestaties en wordt uitgeroepen tot Topsportcoach van het jaar? Maak kennis met deze drie buitengewone trainers:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Qualifio). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
 • Rachid Méziane
  De Franse ex-basketter werd in januari 2022 aangesteld als assistent-coach van Valéry Demory, toen nog hoofdtrainer van de Belgische nationale vrouwenploeg.  Sinds eind 2022 leidt Méziane de Belgian Cats, en met succes: onder zijn bewind kroonden de Cats zich tot Europees kampioen.

 • Carlos Prendes
  In een warm en aangenaam topsportklimaat streeft Carlos Prendes niet minder dan het allerbeste na. Sinds zijn indiensttreding in 2005 mocht Peddelsport Vlaanderen steeds kajakkers afvaardigen naar de Olympische Spelen. Mede dankzij de passie en vakkennis van de Spanjaard konden Red Torpedoes Hermien Peters, Lize Broekx en Artuur Peters zich dit jaar al kwalificeren voor Parijs.
   
 • Jorik Hendrickx
  Als gewezen olympiër en 'broer van' was Jorik Hendrickx voorbestemd om zijn zus Loena naar de top van het internationale kunstschaatsen te brengen. Sinds 2022 rijgt de Hendrickx-tandem de podiumplaatsen op GP's, EK's en WK's aan elkaar. Voorlopig hoogtepunt: de winst in Skate America in oktober van dit jaar.

Beste Topsportversterker: Van Meensel, Snauwaert of DoCoLab

Topprestaties zijn niet alleen het resultaat van het harde werk van atleten en hun coaches, maar ook van wie - vaak achter de schermen - meehelpt om een ideaal topsportklimaat te creëren. Zoals deze drie genomineerden:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Qualifio). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
 • Inge Van Meensel
  Sporza-collega Inge Van Meensel heeft er altijd voor geijverd om minder populaire sportdisciplines meer in de schijnwerpers te plaatsen. Zo krijgen atleten die het doorgaans met minder media-aandacht moeten stellen, toch de waardering die ze verdienen. Daarnaast heeft ze de rol van de vrouw in de sport altijd bijzonder ter harte genomen. 

 • Els Snauwaert
  Sportpsychologe Els Snauwaert zorgt voor de mentale ondersteuning van 75% van de atleten bij G-sport Vlaanderen. Door haar samenwerking met tal van andere federaties draagt ze bij tot inclusie. Snauwaert is ook één van de psychologen binnen het Team Belgium Sport Psychology Network.
   
 • DoCoLab
  Het WADA-geaccrediteerd dopingcontrolelab van de UGent is al 50 jaar toonaangevend. DoCoLab zorgde voor doorbraken in de opsporing van amfetamines, corticoïden en verschillende anabole steroïden. Zo werkt DoCoLab mee aan een dopingvrije sport en de bescherming van zuivere atleten.

Warmste Sportinitiatief: KAA Gent Foundation, KV Zuun Academie of FriS

Sinds 2021 kijken de sportprijzen ook verder dan topsport. Het Vlaams Sportjuweel voor het Warmste Sportinitiatief wil non-profitorganisaties, die hun sportaanbod gebruiken om ook maatschappelijk het verschil te maken, in de bloemetjes zetten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Qualifio). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
 • KAA Gent Foundation
  "Voetbal heeft meer dan twee doelen." De KAA Gent Foundation is de grootste meer-dan-voetbalwerking in ons land. Het is een unieke samenwerking tussen KAA Gent, de supporters van de Buffalo's en de stad Gent.

  De organisatie coördineert heel wat sociaal-sportieve projecten voor Gentenaars uit kansengroepen: omnisport, dans, (G-)voetbal, wijkwerking... Samen goed voor meer dan 1000 activiteiten en 28.000 deelnemers per jaar.

  De KAA Gent Foundation is er voor heel de stad en draagt onder meer bij tot fysieke en mentale gezondheid, talentontwikkeling, inclusie, sociale cohesie en diversiteit.

 • KV Zuun Academie
  In de rand rond Brussel, waar meertaligheid en diversiteit heel wat uitdagingen  met zich meebrengen, heeft KV Zuun samen met VZW De Rand een breed sociaal-educatief luik uitgebouwd. 

  Onder de naam KV Zuun Academie organiseren ze tijdens schoolvakanties taal- en voetbalkampen, waarbij trainingen afgewisseld worden met lessen Nederlands door lokale leerkrachten en spelblokken door de plaatselijke chiroleiding. Voor de ouders richt de Academie conversatietafels in over actuele thema's. De anderstalige coaches krijgen dan weer cursussen 'voetbalnederlands' in samenwerking met een lokaal CVO.
   
  Op die manier gaat de KV Zuun Academie voor een hattrick op het vlak van taal en integratie, maar ook op het vlak van clubbinding en gemeenschapsvorming.
   
 • FriS
  FriS werd in september 2003 opgestart voor drie voetballertjes die geen plaats kregen bij de reguliere clubs. Intussen is de sport- en activiteitenfamilie (die zich richt tot alle doelgroepen en dus echt niemand uitsluit) uitgegroeid tot meer dan 200 leden en zo'n 50 vrijwilligers.

  Het wekelijkse sportaanbod bestaat uit zwemmen, basketbal, voetbal, atletiek, tennis, turnen, dans, boccia en badminton. FriS organiseert dit op diverse locaties in Vlaams-Brabant en Brussel om het aanbod voor iedereen bereikbaar te houden.

  Voor 30 euro mag je overal aan meedoen, ook aan het zomerkamp. Wie het financieel moeilijk heeft kan aan gereduceerd tarief of zelfs gratis deelnemen. 
Vlaams Sportjuweel
jaar erelijst
2023 Lotte Kopecky (wielrennen)
2022 Remco Evenepoel (wielrennen)
2021 Red Lions (hockey)
2020 niet uitgereikt
2019 Emma Meesseman (basketbal)
2018 Nina Derwael (turnen)
2017 Seppe Smits (snowboarden)
2016 Peter Genyn (atletiek)
2015 Jaouad Achab (taekwondo)
2014 Bart Swings (schaatsen, inlineskaten)
2013 Frederik Van Lierde (triatlon)
2012 Hans Van Alphen en Marieke Vervoort (atletiek)
2011 Evi Van Acker (zeilen)
2010 Cedric Van Branteghem (atletiek)
2009 Tom Goegebuer (gewichtheffen)
2008 Kenny De Ketele (baanwielrennen)
2007 4x100m estafette vrouwen (atletiek)
2006 Tia Hellebaut (atletiek)
2005 Kathleen Smet (triatlon)
2004 Gino De Keersmaeker (discuswerpen)
2003 Benny Vansteelant (duatlon)
2002 Kim Gevaert (atletiek)
2001 Kim Clijsters (tennis)
2000 Filip Meirhaeghe (mountainbike)
1999 Marleen Renders (atletiek)
1998 Sven Nys (veldrijden)
1997 Stefan Everts (motorcross)
1996 Luc Van Lierde (triatlon)
1995 Frederik Deburghgraeve (zwemmen)
1994 Brigitte Becue (zwemmen)
1993 Gella Vandecaveye (judo)
1992 Annelies Bredael (roeien)
1991 Sabine Appelmans (tennis
1990 Ulla Werbrouck (judo
1989 niet uitgereikt
1988 Robert Van de Walle (judo)
1987 Wim Van Belleghem (roeien)
1986 William Van Dijck (atletiek)
1985 niet uitgereikt
1984 Ingrid Berghmans (judo
1983 Eddy Annys (atletiek)
1982 Annie Lambrechts (rolschaatsen