Ga naar de inhoud

Marathonetappe van 48 uur en voorlopig 21 Belgen: de nieuwe Dakar Rally voorgesteld

De Dakar-rally van 2024 heeft zijn geheimen prijsgegeven. Zo vertelde de organisatie op de officiële voorstelling van de beruchte woestijnrace over de nieuwe monsteretappe van 48 uur. Verder werd ook de voorlopige deelnemerslijst van de Belgen bekendgemaakt.

Maandagmiddag werd de 46e Dakar-rally voorgesteld, de vijfde die in Saudi-Arabië zal worden gereden. De moeder aller rallyraids start op 5 januari in AIUla om na 7891 km, waarvan 4727 competitieve kilometers, op 19 januari aan de Rode Zee in Yanbu te eindigen.

 

Nieuwigheid komend jaar is een rit van 48 uur door de woestijn van het Empty Quarter. De deelnemers zullen 584 km tegen de tijd moeten afleggen en er is geen bivak. Er worden wel kampeerplaatsen voorzien, verspreid over de woestijn.   

 

In totaal zijn er 778 deelnemers ingeschreven, verdeeld over 354 voertuigen.

 

Bij de motoren zijn er 137 deelnemers. Onder hen maar vier Belgen: Jérôme Martiny (Husqvarna), Joris Van Dyck (Husqvarna), Gwen Backx (Husqvarna) en Pierre Saeys (Husqvarna).

De motoren worden aangemoedigd in de woestijn.

Bij de wagens maakt Fabian Lurquin, de corijder van de Franse topper Sébastien Loeb (Hunter), kans op een podiumplaats of misschien meer. Guillaume de Mévius (Toyota Hilux) is ingeschreven, voorlopig zonder corijder. Die naam wordt later bekendgemaakt.

 

Een derde Belg is Olivier Imschoot, die Liparoti Camelia (MD) als corijder zal gidsen. Stefan Carmans vormt een team met de Nederlander Antonius van Tiel (Red-Lined).

Carlos Sainz senior zat vorig jaar in een van de wagens.

Bij de vrachtwagens zijn er traditiegetrouw veel Belgen.

 

Jan Van der Vaet is er na een jaar afwezigheid opnieuw bij. Hij rijdt met de Nederlanders Martin van Den Brink en Rijk Mouw (Iveco). Igor Bouwens, Syndiely Wade en Ulrich Boerboom (Iveco) zijn ook opnieuw van de partij. Steven Rotsaert en Benny Raes zijn twee Belgen aan boord van een servicetruck van Overdrive Racing.

 

Limburger Dave Berghmans is er naar jaarlijkse gewoonte ook bij. Samen met Bob Geens rijdt ook hij met een assistentietruck van het Belgische Overdrive Racing. Charly Gotlib vormt team met Didier Monseu en Edouard Fraipont. Hij bemant de servicetruck van Sébastien Loeb en Nasser Al-Attiyah. De Antwerpenaar start al voor de 35e keer.

Dakar is niet zonder gevaar: Ales Loprais stapte vorig jaar uit de race na ongeval met amateurfotograaf.

Er wordt ook voor de vierde keer een Dakar Classic georganiseerd. Dat parcours is met 7366 km, waarvan 3586 km klassementsritten, iets korter.

Onder de deelnemers vier Belgen verdeeld over twee wagens. Dat is een pak minder in vergelijking met andere jaren. Dirk Van Rompuy vormt een duo met Christiaan Michel Goris (Toyota). Pieter Peerlings en Sam Teugels nemen deel met een Porsche.

De Belgen voor Dakar 2024:

Motoren   

37 Jérôme Martiny (Husqvarna)   

120 Joris Van Dyck (Husqvarna)   

137 Gwen Backx (Husqvarna)   

138 Pierre Saeys (Husqvarna) 

 

 Auto's

203 Sébastien Loeb (Fra) - Fabian Lurquin (Bel) - Hunter    

221 Guillaume de Mévius (Bel) - Nog te bepalen - Toyota Hilux   

265 Camelia Liparoti (Ita) - Olivier Imschoot (Bel) - MD    

268 Stefan Carmans (Bel) - Antonius van Tiel (Ned) - Red - Lined 

 

Vrachtwagens

606 Martin van Den Brink (Ned), Rijk Mouw (Ned), Jan Van der Vaet (Bel) - Iveco

616 Igor Bouwens (Bel), Syndiely Wade (Sen), Ulrich Boerboom (Bel) - Iveco    

624 Steven Rotsaert (Bel), Benny Raes (Bel), Didier Lins (Cze) - Iveco    

630 Dave Bergmans (Bel), Sam Koopmann (Gbr), Bob Geens (Bel) - Iveco    

638 David Monseu (Bel), Charly Gotlib (Bel), Edouard Fraipont (Fra) - MAN  

 

 Dakar Classic

703 Dirk Van Rompuy (Bel) - Christiaan Michel Goris (Bel) - Toyota    

725 Pieter Peerlings (Bel) - Sam Teugels (Bel) - Porsche.